in

Uhapšen predsednik kosovske stranke zato što je ošamario policajca

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Dardan Molićaj uhapšen je u blizini kancelarija prištinske televizije “T7” zato što je ošamario policajca tokom protesta SDPK, 29. januara.

Kosovska policija potvrdila je da je Molićaj uhapšen i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Iz policije su kazali da su prethodnih dana pokušali da kontaktiraju Molićaja, da su mu ostavili poruku da se javi policiji, a da su tek po nalogu nadležnog tužilaštva odlučili da ga privedu.

Snimcima prištinskih televizija utvrđeno je da je Molićaj tokom koškanja na protestu ošamario policajca koji je bio raspoređen na obezbeđenju glavnog ulaza zgrade Vlade Kosova.

U subotu 29. januara nekoliko hiljada građana protestovalo je u Prištini zbog najavljenog povećanja cene struje.

Kosovska opozicija hapšenje smatra političkom osvetom

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku ocenio je da je “nasilno” hapšenje Dardana Molićaja čin “čiste političke osvete”, neprihvatljiv i protivan osnovnim standardima demokratije.

“(Premijer Kosova Aljbin) Kurti i njegova vlada ne smeju da koriste policijsku moć za političke pretnje i hapšenja posebno kada za alternativu imaju normalno i ljudsko traganje za procesnim putevima po već poznatim pravilima”, naveo je Abdidžiku u objavi na Fejsbuku.

On je pozvao državne organe da zadrže svoj profesionalni i nezavisni integritet i da ne postanu deo “političkog teatra paranoične” kosovske Vlade.

Lider Alijanse za Kosovo (AAK) Ramuš Haradinaj izjavio je za RTK da kosovska policija i tužilaštvo imaju predvidjene procedure za slučajeve poput Molićajevog i da mu je njegovo hapšenje čudno.

“Pitanje hapšenja mi je malo čudno. Povod protesta je bio pravi protiv povećanja cene struje”, rekao je Haradinaj.

Tagovi