in

Ubistvo načelnika policije uznemirilo građane Prijedora, motiv i ubice nepoznati

Grad pod opsadom policije, žute trake na mestu zločina i uviđaj koji je trajao satima. Prijedorsko naselje Pećani, kao i celi grad probudili su se u šoku.

„Ja sam stara, ne hodam, ali imam unučad brate i praunučad, plašim se za njih, za svu decu“

N1: Jesu li Pećani mirno naselje?

„Pa uglavnom, eventualno kao u svim gradovima, po nekad jača muzika iz auta, uglavnom kao grad mirno“

“Pećani nikad nisu bili mirno naselje, da ti pravo kažem, ali da se život uzme, to je baš zadnje nešto što može čoveka snaći… Ne može se ući u borbu sa kriminalom, to je osnovni problem, ko god je ušao, proć’e ovako”, kažu stanovnici Prijedora.

Detalji zločina koji je na noge digao sve policijske agencije u zemlji, ali i u regionu, još nisu poznati. Bašić je 29 godina radio u službi. Godinu i po na čelu je Sektora kriminalističke policije u Prijedoru. Poslednje obraćanje medijima imao je ranije ovog meseca, kada je sumirao rezultate rada u februaru, mahom usmerene na suzbijanje puteva droge.

“Podneseno je nadležnom tužilaštvu šest izveštaja protiv osam lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga”, rekao je tada Radenko Bašić.

Krije li se upravo u dobrim rezultatima rada motiv ubice, direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević nije htio da komentariše. Bez detalja, vidno potresen kratko je poručio.

“Uradićemo sve, prevrnućemo svaki kamen, ali ovaj događaj neće sigurno ostati nerešen”, kaže.

Iako javnosti još nije poznat identitet ubice, policija je već privela navodno veliki broj ljudi. Ispituju se mogući motivi, alibiji. Ministar je na službenom putu u Izraelu, odakle poručuje – u pitanju je napad na celu Policiju Republike Srpske. MUP ne pamti likvidaciju policijskog službenika tako visokog ranga.

“Ono što je simptomatično i što je specifično za ovo krivično delo jeste da je, po mojim nekim informacijama, da je sam izvršilac znao rutinu i pravac kretanja žrtve, znao je da to lice u uobičajeno vreme ide na posao, i koliko znam da je krivično delo izvršeno s leđa, upotrebom vatrenog oružja”, priča Predrag Popović, viši asistent kriminalističke grupe predmeta na FBN Banjaluka.

Uz MUP Republike Srpske u istragu je uključena i SIPA, a osim u Prijedoru policijski punktovi i duge cevi prisutne su i u gradovima u okolini, pa i u Banjaluci, gde je vršena nasumična kontrola vozača.