in

U Zambiji podignuta nova optužnica protiv usvojitelja iz Hrvatske

U Zambiji podignuta nova optužnica protiv usvojitelja iz Hrvatske

Tužilaštvo u Zambiji predalo je sudu novu optužnicu protiv osmoro hrvatskih državljana za pokušaj trgovanja decom, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je na sudu u gradu Ndoli optužnica podignuta bez prethodne najave, a hrvatski državljani zasad ostaju u pritvoru i sledi sudski postupak. Iduće ročište biće 14. februara kada će sud odlučivati o zahtevu da se optuženima omogući odbrana sa slobode.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je optužnica podignuta i protiv službenice imigracije na aerodromu u Ndoli, za krivično delo trgovine decom u pokušaju, u skladu sa zambijskim Zakonom protiv trgovine ljudima. Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, odnosno da poseduju lažne papire o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od godinu do tri godine.

Usvojena deca koja su tada bila s njima, oduzeta su im i preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku hrvatske ambasade ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posete.

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece imaju hrvatske papire i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj. Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli decu usvojenu iz DR Konga, pušteni su sredinom januara da se brane sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je u ponedeljak da je sud u Ndoli odbacio optužbu protiv četiri hrvatska para i naložio im da u roku od 48 časova moraju da napuste zemlju. Oni su, međutim, u utorak ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastaviti da pomaže hrvatskim državljanima.

„To je neobična, ali moguća situacija prema tamošnjim propisima“, rekao je Plenković na sednici vlade u Zagrebu.

Ministar pravde Ivan Malenica rekao je da je „čudno“ da su Hrvati ponovo uhapšeni samo dan pošto je optužnica povučena, a njima naređeno da u roku od 48 časova napuste zemlju.

On je ocenio da je situacija ozbiljna i dodao da je zabrinut, a najavio je da će Hrvatska nastaviti da im pomaže i da će sa zambijskom stranom nastaviti rad na rešavanju statusa dece koju su hrvatski parovi usvojili, koja imaju valjane hrvatske dokumente.