in

U Zagrebu pljušte kazne zbog odlaganja smeća, nova pravila donela rezultate

U Zagrebu pljušte kazne zbog odlaganja smeća, nova pravila donela rezultate

Zagrebačka Čistoća i komunalno redarstvo dosad su, u tri meseca od stupanja na snagu novog modela odvajanja otpada, izdali preko 250 novčanih kazni, kažu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Većina sankcija zbog nepoštovanja novog modela odvajanja i prikupljanja mešovitog komunalnog otpada građanima je ipak izdata u vidu upozorenja.

Radnici Čistoće i komunalni redari Zagrepčanima su „izrekli preko 3.000 sankcija, od čega oko 2.800 upozorenja i preko 250 kazni, dok su kazne izrečene u ukupnom iznosu većem od 300.000 kuna poznatim počiniteljima”, navode u odgovoru Hini.

Novim modelom odvajanja i prikupljanja otpada koji je na snazi od 1. oktobra propisano je, između ostalog, da se mešoviti komunalni otpad odlaže isključivo u službene ZG vrećice, čijom kupovinom građani zapravo plaćaju varijabilni deo od ukupne cene usluge.

Proverava se sadržaj vrećica i sve se dokumentuje

Upravo je neodlaganje u ZG vrećice jedan od prekršaja koje u patrolama od 29. novembra sprovode komunalni redari i radnici Čistoće. Osim otvaranja kanti, timovi otvaraju i sadržaj vrećica, a uočeno unose u aplikaciju zajedno sa fotodokumentacijom, kažu u Gradskoj upravi.

Timovi se u kontrolama fokusiraju i na slučajeve neovlašćenog odlaganja otpada u tuđe kante, a na udaru su i poslovni korisnici koji se strože kontrolišu kada svoj otpad odlažu u kontejnere koji su dodeljeni domaćinstvima.

Uprkos izdatim upozorenjima, iz Gradske uprave ističu da novi model funkcioniše jako dobro u centru grada.

Dobri rezultati beleže se i u porodičnim kućama u celom gradu, u čijim su kantama pronađene ZG vrećice u 80 do 90 posto slučajeva. Tome svedoči i smanjenje ukupne količine mešovitog komunalnog otpada na deponiji Jakuševec.

Na Jakuševac je, po preliminarnim pokazateljima, od uvođenja novog modela dovezeno 27 odsto manje mešovitog komunalnog otpada ali se povećala količina reciklanata, pa je tako 40 odsto više plastike, 30 odsto više biootpada i 9 odsto više papira.

Čistoća je dosad prodala 14 miliona pojedinačnih ZG vrećica, navode iz Gradske uprave.

Uskoro strože kontrole u stambenim zgradama

U prvim mesecima novog modela Gradska uprava ostavila je građanima vremena za “uhodavanje” i navikavanje na novi model. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je strože kontrole već sredinom decembra, a od januara kreću strože kontrole u stambenim zgradama, gde je trebalo da oni koji kante ne mogu da drže unutar svojih parcela, započnu proces izgradnje standardizovanih boksova.

“Čistoća je do sada donela oko 800 pozitivnih mišljenja o postavljanju boksova na javnu površinu, dok je oko 650 predstavnika stanara podnelo zahteve Gradu Zagrebu za izdavanjem rešenja za korišćenje površina javne namene za izgradnju tipskih boksova”, ističu u Gradu.

Nisu odgovorili koliko je tih boksova do sada ugrađeno, s obzirom na to da njihovu nabavku i izgradnju finansiraju sami suvlasnici stambenih zgrada, a sve ide preko privatnih kompanija koje, prema službenom elaboratu, nabavljaju i ugrađuju boksove.

Za očekivati je stoga da će suvlasnicima stambenih zgrada sa kantama na javnim površinama, koji još nisu predali zahtev Gradskoj upravi za korišćenje javne površine na koju će staviti svoje boksove, pre ili kasnije početi da stižu kazne.

Prema odluci, kazne za neovlašćeno držanje kanti na javnim površinama su 500 kuna, odnosno 66,36 evra po fiksnom kursu konverzije za domaćinstva i 1.000 kuna ili 132,72 evra za poslovne korisnike. Kazna se predviđa za svaki prekršaj pojedinačno, tako da se onome koji višestruko krše nove odredbe, kazna može multiplikovati.

Kolike su cene ZG vrećica

S obzirom na prelazak na evro, iz Čistoće su već ranije najavili i kako izgledaju cene fiksne usluge, pa i ZG vrećica, kao varijabilnog dela cene prikupljanja komunalnog otpada.

Domaćinstva od januara za uslugu odvoza komunalnog otpada tako plaćaju 5,97 evra, a pravna lica i zanatlije 11,95 evra mesečno.

Pakovanje najmanjih ZG vrećica, onih od 10 litara, od sada će koštati 0,26 evra, srednje pakovanje od 20 litara 0,53 evra, a najveće pakovanje od 40 litara, 1,06 evra.