in

U Vojvodini šest godina nije bilo ozbiljnijeg međunacionalnog incidenta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da se u Vojvodini u poslednjih šest godina nije dogodio nijedan ozbiljniji međunacionalni incident.

„Za nas u Vojvodini je najvažnje pitanje unutrašnjeg zajedništva. Primetio sam da smo brod koji se zove Vojvodina proteklih šest godina vodili bez ijednog ozbiljnijeg međunacionalog incidenta“, rekao je Mirović na konferenciji „Vojvodina u 2022“.

Ocenio je da je „izuzetno značajno da to zajedništvo gradimo jer je ono preduslov, ne samo kada je reč o odnosu većinskog naroda i manjinskih zajednica, već i za solidarnost s manjinskim grupama koje su uvek u fokusu javnosti i koje se razvijaju i čija se prava nadogradjuju“.

“U tome moramo da učestvujemo svim svojim kapacitetima što i činimo. Ovo je preduslov za ekonomski i ukupni društveni razvoj. I mi smo taj ekonomski razvoj poslednjih šest godina provodili na jedan osmišljeni način koji je doveo do konkretnih rezultata”, rekao je Mirović.

Uprkos tvrdnjama Mirovića, u oktobru prošle godine slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču stiglo je preteće pismo u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedni Gložan, većinsko slovačko mesto, a to je bilo četvrto pismo sličnog sadržaja za pet godina.

Takođe, u martu 2021. je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, tokom rasprave koja je u javnosti pokrenuta zbog uvođenja bunjevačkog kao službenog jezika na području Subotice.

Tagovi