in

U Valjevu dodeljeno priznanje optuženom za seksualnu eksploataciju

Među ovogodišnjim dobitnicima najvišeg priznanja grada Valjeva pojedincima i kolektivima za dostignuća u različitim oblastima je Mališa Pajković, poljoprivrednik iz sela Kotešica protiv koga je Više javno tužilaštvo u Valjevu pre dve godine podiglo optužnicu kojom mu se na teret stavlja da je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju. Da je protiv Pajkovića optužnica potignuta za N1 je stigla potvrda iz Javnog tužilaštva u Valjevu kao i podatak da je sud tražio dopunu istrage.

Senku na dodelu najvišeg priznanja grada Valjeva pojedincima i kolektivima za dostignuća u različitim oblastima bacila je informacija, koju je blagovremeno objavio portal Kolubarske.rs, da se protiv jednog od dobitnika nagrade Valjeva vodi krivični postupak, međutim i pored toga, ova nagrada je uručena.

Na svečanoj akademiji povodom 20. marta Dana Valjeva, dok je nagradu primao iz ruku gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, prisutni u sali su Mališu Pajkovića, poljoprivrednika iz Kotešice, pozdravili snažnim aplauzom.

Svečanu akademiju su, ipak, bojkotovali odbornici SPS koji su neposredno pre početka svečanosti održali konferenciju za novinare i saopštili da njihovi odbornici neće prisustvovati jer je bačena senka na dodelu nagrade, te da ne žele da učestvuju u nečemu što nanosi trajnu i nepopravljivu štetu i sramotu za grad.

“Nagrada grada Valjeva se dodeljuje licima koja su postigla izuzetne rezultate u svojim oblastima u prethodnoj godini, i to je propisano Odlukom o nagradama, međutim ono što je conditio sine qua non, dakle prvi i osnovni uslov bez koga je apsolutno nemoguće da bilo ko bude laureat grada Valjeva jeste da je moralno besprekorna osoba. U ovom konkretnom slučaju moralna besprekornost Mališe Pajkovića je ozbiljno dovedena u pitanje time što se došlo do saznanja, a to smo svi saznali u petek ujutro nakon pisanja lokalnog portala, da je protiv njega Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu za teško krivično delo – trgovina ljudima. Zbog toga smo podneli predlog predsednici Skupštine grada da sazove hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi nagrada tom lici bila oduzeta kako bismo sačuvali uled grada i građana Valjeva”, rekao je tada Đorđe Pavlović, šef Odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada.

Za razliku od odbonrika Socijalističke partije Srbije, koji su bojkotovali svečanu akademiju povodom Dana Valjeva, svečanosti je prisustvovao odbornik opozicionog Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović.

Odbornik Lokalnog fronta je najavio da će predložiti da se na prvoj narednoj sednici Skupštine grada taj deo odluke poništi, pre svega zbog naših sugrađana koji nisu zaslužili da budu u takvom društvu.

“Iskreno, bio sam iznenađen drskošću Mališe Pajkovića koji je došao na svečanu akademiju kao da se ništa ne događa. Kao da ponavlja parolu Srpske napredne stranke da oni mogu sve i da im je sve dozvoljeno”, rekao je za Kolubarske.rs Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada.