in

U štrajku učestvovalo 308 škola

U štrajku učestvovalo 308 škola

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su časovi bili skraćeni na 30 minuta u 308 škola, koje su delimično ili potpuno učestovale u štrajku upozorenja.

U saopštenju je navedeno da je to 17,42 odsto osnovih i srednjih škola u Srbiji.

Prema podacima koje su dostavile škole, u 1.460 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 1.768, nastava se realizovala u punom obimu.

Ministarstvo je navelo da ne smatra sindikate suprotstavljenom stranom i saopštilo da je u stalnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnih sindikata.

“Jedan od rezultata tog dijaloga je odluka Vlade da se raspišu konkursi za zapošljavanje 2.500 prosvetnih radnika na neodredjeno”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da su u toku dogovori u vezi sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora.

Navedeno je da je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta podržan predlog sindikata za isplatu solidarne pomoći prosvetnim radnicima i da je taj predlog upućen Vladi.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručili su danas na protestu u Beogradu da je teret izvodjenja nastave u vreme kovida pao na učitelje i nastavnike.

Istaknuto je i da u isto vreme nije ispunjen sporazum o platnim razredima, što je odloženo za 2025.

Na protestu “Zaokruži obrazovanje”, prosvetari su pozvali građane da na predstojećim izborima glasaju za političku opciju koja će najviše uraditi za prosvetu, ne navodeći koja je to izborna lista.

Pozvali su i one koji će formirati vladu nakon izbora da “zaokruže obrazovanje” tako što će “prosvetu staviti na prvo mesto”.

Tagovi