in

U srednjim školama 11 odsto više mesta nego što ima malih maturanata

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da u srednjim školama ima 11 odsto više mesta nego što ima malih maturanata, i podsetio da je osmi razred ove godine završilo 68.000 đaka, koji danas polažu test iz matematike, dok je u petak na redu polaganje kombinovanog testa.

To je, kako je ocenio, rezultat negativnih demografskih kretanja, ali je pozitivno to što škole imaju dovoljno kapaciteta za upis, kao i da su otvoreni i novi, dualni profili za školovanje.

Odgovarajući na pitanje da li je ove godine bilo „provaljivanja“ testova, Ružić je odgovorio da se zatvoreni testovi sa šiframa dostavljaju širom Srbije u pratnji policije.

On je napomenuo da samo direktori škola, kao odgovorna lica, mogu da koriste pametne telefone na mestu polaganja.

„I onda se pojavi taj ljudski faktor, i to je onaj kukolj u žitu i njih treba najdrakonskije kažnjavati“, poručio je Ružić i naglasio da tako nešto neće biti tolerisano.

U školama gde ima do 50 osmaka, završni ispiti se polažu u salama za fizičko ili svečanim sala, dok u onima gde ih ima više, u učionicama može da bude po 12 učenika, uz dva profesora – kontrolora, rekao je Ružić.

Danas za osmake ispit iz matematike, ministar: Jučerašnje polaganje je dobro prošlo

Učenici završnih razreda osnovnih škola danas polažu test iz matematike, a sutra je u planu polaganje kombinovanog testa.

Branko Ružić kazao je da je jučerašnje polaganje srpskog jezika dobro prošlo.

„Sve je proteklo u najboljem redu. Prema podacima dobijenim iz školskih uprava juče je test iz srpskog jezika polagalo 98,55 odsto učenika“, rekao je Ružić, a preneo je njegov kabinet.

Na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, a uspeh iz škole nosi 60 bodova.