in

U središtu kampanja iz Prištine

U središtu kampanja iz Prištine

Srbi i danas protestuju ispred opštinskih zgrada u tri severne opštine, premda trenutno u znatno manjem broju nego prvog dana krize, prenosi KoSSev.

Šesnaesti je dan je od nasilnog ulaska specijalnih policijskih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a 14. protest, prenosi KoSSev.

Lokalno stanovništvo u većini zahteva povlačenje specijalnih jedinica iz samih zgrada, ali uopšte sa Severa, gde je u proteklih skoro godinu i po dana izgrađeno najmanje 5 baza ovih specijalnih snaga.

U međuvremenu su se na Severu rasporedile i jače snage KFOR-a koje praktično čuvaju opštinske zgrade, ali i obezbeđuju ove sredine od nasilnih incidenata, piše KoSSev.

U ponedeljak je 1. juna u Zvečanu došlo do najozbiljnijeg incidenta kada su se Srbu sukobili sa Kforom, u kojem je preko 80 vojnika i učesnika protesta ranjeno, uključujući i od vatrenog oružja.

Tenzije su, u međuvremenu, u odnosu na prve dane, značajno spale. Uklonjena je bodljikava žica, vojnici ne nose štitove i težu opremu, komuniciraju relaksirano sa stanovništvom, uključujući i mlade, deci dele slatkiše.

U blizini vojnika i ljudi koji sede u obližnjim baštama, odmaraju se i ulični psi, koje vojnici hrane, i povremeno fotografišu.

Prethodnih dana u blizini gde su vojnici stacionirani, posebno u Leposaviću i Zvečanu, izvođeni su razni performansi. Od tradicionalnih radničkih igara, u kojima su učešće uzeli čak i američki vojnici, preko folklornih predstava, pevanja, recitovanja, mini koncerta, itd.

Nije, međutim, tako rasterećena atmosfera za pregovaračkim stolom.

Uprkos kontinuiranim pozivima najviših međunarodnih zvaničnika kosovskoj vladi da hitno deeskalira situaciju tako što še povući policiju iz opštinskih zgrada, gradonačelnike ustoličiti na alternativne lokacije, i hitno se održati izbori uz osigurano učešče Srba, Aljbin Kurti sa saradnicima ne popušta.

Ni prva posledica – otkazivanje učešća kosovskim trupama u Natovoj vežbi Defender Europe 2023, ga nije uzdrmala u onom što predstavlja kao jaku medijsku i PR kampanju – Srbija, Putinov saveznik, sa svojom fašističkom milicijom je isključivi krivac.

Zahteve kosovskoj vladi da deeskalira situaciju su još jednom i u ličnom susretu ponovili specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji su boravili ove nedelje u Prištini, pa u Beogradu.

Izaslanici su imali obavezu da do petka podnesu izveštaj Beloj kući, odnosno šefu evropske diplomatije – o tome ima li napretka ka smirivanju krize na Severu, ili ne.

Ni na to kosovski premijer, nije pokazao da preterano mari za njihove zahteve, odnosno želi da ih ispuni delimično. Otvorio je mogućnost za izbore, ali postepeno povlačenje specijalaca iz opština uslovljava procesuiranjem ili „odlaskom za Srbiju“, „nasilne rulje“, „fašističke milicije“.

Štaviše, požalio se i na ovu dvojicu međunarodnih diplomata. „Dolaze nam sa zahtevima, sa zahtevima druge strane“, kaže Kurti za Asošijejted pres.

Pokrenuta je i nova poruka u onom što je Kurti prošle nedelje u intervjuu za Kohu najavio da će „lako objasniti“ međunarodnim partnerima. Osim isticanja Srbije kao dežune „negativne strane“, Iz Prištine se lansirao i novi talas tvrdnji o tome da i Srbi na Kosovu „imaju velika prava“.

Kampanji se javno pridružio i šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi (Luan Dalipi) serijom objava na Tviteru, nudeći svojim pratiocima da „saznaju više o najzaštićenijoj etničkoj grupi na svetu“.

Koliko se iz Prištine ne popušta, ukazuju pojedini izveštaji o gradonačelnicima i njihovom (ne)redovnom obavljanju aktivnosti.

Tako gradonačelnik Zvečana Iljir (Ilir) Peci za Kljan Kosova kaže da radni dan započinje oko 08.00 časova ujutru, a završava do 16.00 časova popodne, a kako javlja isti medij, „iako se Srbi protive da opštinu vodi, Peci kaže da je njegov dnevni red prilično gust“.

Takođe, jedna od najvećih vesti u čitavoj ovoj krizi jeste to da gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hetemi, od prvog dana krize boravi u opštinskoj zgradi. Njega je juče hteo da obiđe i kosovski ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiu ali ga je KFOR sprečio u tome.

Iako je došao u Leposavić i na terenu, pokušao da uđe, u čemu je sprečen, on je to demantovao, navodeći da je zapravo samo poslušao savet policije „da ne ide dalje“.

„Ovakve spekulacije koriste samo bandama koje su tamo instalirane, a istovremeno ove lažne vesti obezvređuju neumoran i profesionalan rad koji tamo obavlja Kosovska policija“, kazao je on.