in

U Srbiji 3.200 izbeglica iz Ukrajine

Kroz Srbiju je prošlo više od 13.000 izbeglih iz Ukrajine. Većina njih samo je u tranzitu, ali određen broj se zadržava u Srbiji. Oko 3.200 izbeglica iz Ukrajine smešteno je u Srbiji.

Vladimir Cucić iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije kaže da je najveći deo tih ljudi smešten kod rođaka, prijatelja ili poslovnih partnera a da se jedan broj samostalno snašao… „U našim centrima je bilo jutros 48, očekujemo u toku dana da će ih, prema najavi biti 63“, rekao je Cucić.

On navodi da su uglavnom smešteni u Obrenovcu i Vranju, a da se „po potrebi otvaraju tačke u Beogradu i Subotici i vatinskom prostoru i Crnje“.

Kako kaže, izbegli se nalaze u 45, 46 opština i gradova, a sve su ih poslenici za izbeglice. Sedmoro ili osmoro dece je čak krenulo u osnovne škole, a očekujemo da još jedan broj relativno skoro krene u školu – osnovnu i srednju, naveo je Cucić. U Srbiju dolaze, kaže, uglavnom žene sa malom decom i tinejdžeri.

Cucić navodi da su im obezbedili “najkvalitetnije uslove, da u Vranju napr. imaju dvokrevetne i trokrevente sobe sa kupatilama”. U tim prostorima imamo ambulante, predškolsku ustanovu, dnevnu sobu, trpezariju, naveo je i dodao da je i Ukrajinski nacionalni savet posetio smeštaj i razgovarao s korisnicima.

Detaljnije u videu:

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi