in

U Sloveniji kreće proces kandidovanja za parlamentarne izbore

U Sloveniji su počeli da teku rokovi za sprovođenje parlamentarnih izbora koje je predsednik Borut Pahor raspisao za 24. april pa je već od ponedeljka moguće zvanično predlagati kandidate za 90 poslanika u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta).

Kandidate za poslanike mogu predlagati političke stranke i sami birači. Poslednji rok za podnošenje lista je 24. marta, kada počinje i službena predizborna kampanja, prenosi Hina.

Još pre toga, odnosno najkasnije do 9. marta, organizatori izborne kampanje moraju otvoriti posebne transakcijske račune, s kojih će podmirivati sve troškove predizbornih aktivnosti.

Političke stranke samostalno određuju liste svojih kandidata. Mogu ih uložiti u svakoj izbornoj jedinici, uz uslov da listu svojim potpisom podrže tri poslanika sadašnjeg parlamentarnog saziva i to dostave državnoj izbornoj komisiji.

Osim uz potpise tri poslanika političke stranke mogu ulagati liste kandidata i uz overeni potpis najmanje stotinu birača sa prebivalištem u pojedinoj izbornoj jedinici.

Podršku pojedinim listama od danas u sedištima opštinskih upravnih jedinica mogu ulagati i sami birači. Oni takođe svoju listu mogu samostalno prijaviti kao grupa građana, ali s potpisima najmanje 1.000 birača iz dotične izborne jedinice.

Predsednik Borut Pahor je prošle nedelje zvanično raspisao parlamentarne izbore za 24. april, devete po redu otkako je Slovenija samostalna država. Pahor je tom prilikom rekao da rano održavanje izbora pruža priliku da se nova vlada formira pre ovogodišnje letnje pauze, te da će mandat za njeno sastavljanje dati onom kandidatu kog svojim potpisima podrži najmanje 46 od 90 novih poslanika.

Tagovi