in

U Severnoj Makedoniji više nije hibridni režim

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski objavio je da Severna Makedonija, prema Ekonomistu, više nije “hibridni režim” i istakao da će njegova vlada nastaviti da unapređuje slobodu i demokratiju.

Kako je napisao na Fejsbuku, „prema istraživanju uglednog Ekonomista o indeksu demokratije u svetu, Severna Makedoniija više nije rangirana kao ‘hibridni režim’ i ušla je u zonu funkcionalnih demokratija kao ‘demokratija sa nedostacima’“.

„Naš indeks demokratije je, prema ovom globalnom istraživanju, poboljšan za pet mesta, što je veliki uspeh u vreme kada demokratije u svetskim okvirima nazaduju“, istakao je premijer Severne Makedonije.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, prema kriterijumima koji su mereni u istraživanju Ekonomista, funkcionalnost te vlade je u kontinuiranom rastu od 2017. godine.

Cilj je da se Severna Makedonija vrati na visok nivo, koji je poslednji put notiran 2006, od kada se zemlja nalazila u stalnom padu koji je 2016. kulminirao definicijom “hibridni režim”, navodi se u saopštenju.

“Ne tako davno bili smo svedoci koliko je opasno kada demokratski nazadujemo. Zbog prethodne vlasti (VMRO DPMNE Nikole Gruevskog) i autokratskog vladanja smo bilo rangirani ka hibridni režim. Ostajemo posvećeni unapređenju prava građana i medija, gradeći slobodno društvo”, napisao je Kovačevski.

Indeks demokratije u Severnoj Makedoniji je, prema Ekonomistu, poboljšan za pet mesta – sa 78. mesta među 167 zemalja u 2020, na 73. mesto u 2021. godini.

“Prema kriterijumima rangiranja, Severna Makedonija u četiri, od ukupno pet kategorija, ima ocenu iznad prosečne od 6,03. Najbolja je u delu izbornog procesa i pluralizma – 7,42, u kojima ima kontinuiran napredak”, ističe vlada Dimitra Kovačevskog.