in

U Severnoj Makedoniji pretučen muškarac bugarskog porekla, osude obe strane

U Severnoj Makedoniji pretučen muškarac bugarskog porekla, osude obe strane

Ministri spoljnih poslova Bugarske i Severne Makedonije posetili su bolnicu u kojoj se leči državljanin Severne Makedonije bugarske nacionalnosti, koji je napadnut i u teškom je stanju.

Radnik bugarskog kulturnog centra u Ohridu Hristijan Pendikov prevezen je u Sofiju avionom bugarske vlade sa teškom povredom mozga, nakon što je napadnut i pretučen u četvrtak.

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov rekao je novinarima da njegova zemlja neće odustati od zaštite prava svoje zajednice u Severnoj Makedoniji.

„Bugarska čvrsto insistira da se počinioci ovog dela i drugih sličnih dela strogo kazne, kako bi se okončala ova atmosfera nekažnjivosti, koja rađa novo nasilje“, rekao je Milkov.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da će njegova zemlja „učiniti sve da obezbedi nultu toleranciju na nasilje kao odgovor na sve probleme, posebno međuetničke“.

On je dodao da njegova vlada neće dozvoliti da bilo ko vređa tamošnju bugarsku zajednicu i naglasio da se mora prekinuti krug provokacija i nasilja na obe strane.

Odgovarajući na pitanje o trojici izvršilaca napada, Osmani je rekao da su oni identifikovani, jedan od njih je u pritvoru sudiće mu se, dok su druga dvojica još na slobodi.

Incident se dogodio samo nekoliko nedelja nakon što je Bugarska zatražila da procesuiranje zločina iz mržnje protiv etničkih Bugara u Severnoj Makedoniji postane deo njenih pregovora o pridruživanju sa EU.

Tagovi