in

U Sarajevu skup podrške Ukrajini, Dodik i Cvijanović za neutralnost

Par desetina građana Sarajeva okupilo se kod Spomenika ubijenoj deci Sarajeva, gde su izrazili podršku stanovnicima Ukrajine na koju je Rusija izvršila invaziju. Grupa je organizovala “Proteste za mir”, a putem transparenata uputili su niz poruka podrške stanovnicima Kijeva, kao i drugim građanima Ukrajine.

„Želimo mir“, „Antiratna pozicija je jedina opcija“, „Stop ruskoj agresiji“, „Stop imperijalizmima“, „Sarajevo vas razume“, ispisano je na transparentima koje su nosili okupljeni.

„Mi, koji znamo šta je rat, koji znamo šta je agresija, koji se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod pretnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se sa ljudima Ukrajine koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvesnošću“, naveli su organizatori protesta.

Na današnjim protestima bilo je prisutno i nekoliko ukrajnskih državljana.

S druge strane, najviši zvaničnici iz RS, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović, ocenili su da BiH treba da bude neutralna prema ukrajinskoj krizi.

Ipak, neki od funkcionera Dodikovog SNSD-a na društvenim mrežama otvoreno podržvaju Rusiju.

Tako je SNSD-ova delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić komentarisala mogući ulazak BiH u NATO i odnos Rusije prema tome.

Ona je podsetila je Rusija u martu 2021. godine naglasila da će reagovati ako BiH preduzme korake ka pridruživanju NATO-u.

“Nemojte posle da niste znali”, napisala je Majkić na Tviteru.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica na Tviteru je pravdao ruske vojne operacije u Ukrajini.

“Pravo jačeg, pretnja, sila. Sami ste to uveli kao praksu i način ponašanja. Međunarodno pravo bacili u blato. Sad dok smislite bolji poziv, osudu i sankcije, Rusi su već na Dnjepru. Ne u Vijetnamu, Avganistanu, Iraku. Na svojoj zemlji, tlu i otadžbini. Nemate moralno pravo da sudite”, naveo je Mazalica.