U saobraćaj pušteno još 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda

U saobraćaj pušteno još 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda

U saobraćaj je danas pušteno još 7,7 kilometara obilaznice oko Beograda, na deonici od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo.

Na toj deonici izgrađena je leva traka autoputa, dva tunela i tri mosta,kao i petlja Orlovača sa pristupnim rampama i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, uključujući i most.

U izgradnji je druga traka autoputa od Orlovače do tunela Straževica i obe trake autoputa od Straževice do Bubanj Potoka.

Cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama. Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of China, a podizvodjači azerbejdžanski AzVirt i domaće firme.

Ranije je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgradjen pored starog ostružničkog mosta.

U planu je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tako da bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Otvaranju deonice obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo danas je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će deo obilaznice do Bubanj potoka biti završen za godinu i tri meseca.

„Izgradnjom obilaznice i metroa Beograd će postati evropska svetska metropola“, rekao je Vučić i istakao da će ti projekti doprineti kvalitetu života građana i boljoj zaštiti životne sredine

Naveo je da su ekonomski pokazatelji u Srbiji u prvom kvaratalu ove godine bolji nego što je bilo procenjeno.

Ambasadorka Kine Čen Bo je kazala da je obilaznica oko Beograda jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji u kojima učestvuju kineske kompanije.

Dodala je da u uslovima pandemije nije lako gradjevinarima da u ugovorenim rokovima zavrašavaju poslove.