in

U RS ukinut PDV na osnovne životne namirnice i akciza na naftu

U RS ukinut PDV na osnovne životne namirnice i akciza na naftu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftu i naftne derivate.

Radi se o zaključcima koje su predložili poslanički klubovi vladajuće koalicije predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok su istovremeno odbijeni oni koje je predložila opozicija.

Razlika između zaključaka vladajuće koalicije i opozicije je u tome što su stranke koje čine vlast u RS predložile ukidanje akciza na mesečnom nivou, dok opozicione stranke predlažu ukidanje akciza na šest meseci.

Usvojenim zaključcima nulta stopa PDV-a trebalo bi da se primenjuje na osnovne životne namirnice poput hleba, ulja, mleka i mlečnih proizvoda, kao i dečije hrane.

Stopa PDV-a bila bi povećana sa 17 na 22 odsto za luksuznu robu – parfeme, kožnu odeću i obuću od luksuznih materijala, luksuzna vozila i kozmetiku.

Poslanici će ove zaključke uputiti poslanicima Parlamentarne skupštine BiH iz RS, kako bi mogli da predlože i glasaju o njihovom usvajanju na nivou BiH u čijoj nadležnosti su i akcize na gorivo i PDV.

Tagovi