in

U požaru u kovid bolnici u Tetovu 14 stradalih, 12 pacijenata na lečenju

Izvor iz Ministarstva zdravlja Severne Makedonije naveo je da je u jučerašnjem požaru u kovid bolnici u Tetovu poginulo ukupno 14 osoba. U požaru u kovid centru je bilo ukupno 26 pacijenata, ostalih 12 se nalazi na lečenju u tetovskoj bolnici i nalaze se van životne opasnosti, kaže izvor N1. Osnovno javno tužilaštvo u Tetovu je saopštilo da je izdata naredba za obdukciju i identifikaciju tela 14 stradalih. Novinar iz Tetova Aleksandar Samardžiev je izjavio za N1 da su policajci i vatrogasci ulazili u vatru da bi spasili živote ljudi.

Kako je dodao izvor iz Ministarstva zdravlja, nijedan zdravstveni radnik nije teže povređen, a nekoliko je prošlo sa lakšim povredama.

Ministarstvo zdravlja izražava saučešće porodicama nastradalih i duboko žali zbog strašne nesreće. Ono da će tokom dana objavljivati informacije o svim novim detaljima, a apelovali su na medije i građane da prate zvanične informacije i da se suzdrže od spekulacija. U toku je sednica Vlade Severne Makedonije, sazvana povodom ove nesreće.

Požar je izbio sinoć oko 21 čas u montažnom centru kovid bolnice koji ima kapacitet za 35 osoba.

„Tu su bili i lekar i medicinsko osoblje. Vatra je počela oko 21 sat i blizu dva sata je vatrogascima bilo potrebno da ugase vatru. Evakuacija je trajala nekoliko sati i započeta je istraga da se utvrdi šta je prouzrokovalo vatru“, kazao je novinar.

Za sada nema informacija o tome kako je došlo do požara i šta se desilo, ali kako je rekao Samardžiev, prve informacije pokazuju da je vatra počela u delu oko kiseonika.

„Celi objekat je na centralni dovod kiseonika i to je bio razlog da za kratko vreme sve to bude obuhvaćeno vatrom“, rekao je on.

Izvor : Tanjug / AP, Boris Grdanoski

On je celu noć bio na terenu i svedočio izvlačenju pacijenata.

„Na žalost, ljudi su izgoreli u tom požaru. I vatrogasci i policajci su se trudili da bude što manje žrtava. Ulazili su u vatru da bi spasili te ljude“, istakao je on.

Rekao je i da su u toj bolnici bili smešteni pacijenti sa težom kliničkom slikom i da su svi bili na kiseoničkoj terapiji.

„To su bili pacijenti koji su imali potrebu za kiseonikom, nepokretni pacijenti i to je bio razlog, pretpostavljamo, pošto su nepokretni i imali su potrebu za kiseonikom, za ovako ogroman broj žrtava“, istakao je.

Dodao je i da je sinoć premijer Zoran Zaev bio u Tetovu, te je od novinara tražio da sačekaju da se uradi uvid i da se završi forenzička istraga kako bi izveštavali o zvaničnim informacijama.

Srbija ponudila pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru sa premijerom Severne Makedonije izrazio saučešće porodicama poginulih u požaru u bolnici u Tetovu i ponudio pomoć.

„Građani Srbije su u bolu zajedno sa ljudima u Tetovu. Spremni smo da pružimo svaku bratsku pomoć, jer u ovoj tragediji građani Makedonije nisu sami“, rekao je Vučić Zaevu.

Vučić je povređenima poželeo brz i uspešan oporavak, preneo je njegov kabinet.