in

U Palati odlikovanja, a ispred

Dok je dodela Sretenjskih odlikovanja bila u toku, ispred Palate Srbija održan je protest ekoloških organizacija koje su blokirale saobraćaj na dva novobeogradska bulevara, tražeći da se Zakonom zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji. Kordon policije sprečavao je učesnike protesta da priđu Palati Srbija, a na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina došlo je do incidenta, kada je automobil koji je probio blokadu udario jednog demonstranta.

„Ja sam stajao, stajao, pao sam bukvalno na haubu, mislim šta sam mogao da uradim uhvatio sam se da se ne bi otkotrljao, mislio sam da će stati, ali on je ubrzao. Mislim da sam dobro, ljudi su malo zabrinuti, sigurno ću ići kod doktora, ali nema potrebe za hitnom, a ovo je moj trofej sad, za to sam se držao“, kazao je mladić koga je udario automobil, pokazujući na odlomljeni brisač.

A sve je i počelo jurnjavom, bezazlenijom u odnosu na ovu u kojoj je brisač sa šoferšajbne završio u rukama demonstranta. Posle blokade Bulevara Nikole Tesle, ekološki aktivisti jurili su se sa policijom do reke i nazad, u pokušaju da probiju kordon.

„Kao što on blokira ceo ustavni sistem, sad ćemo mi blokirati njegov pokušaj da vrši dužnost predsednika Republike“, kazao je Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni-Promeni, koji je sinoć i pozvao na današnji protest.

Izvor : N1

Oni koji su uspeli da policajcma vide leđa, samo na kratko su se približili Palati Srbija, jer su brzo bili ispraćeni.

udaren mladić protest nova.rs

“Došli smo im nas noge, i ja to kao domaćin ne mogu da razumem, sram ih bilo ….meni kad neko dođe pred kuću hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popije kafu, pojede hleb i s hlebom šta ima”, kazao je demonstrant Dragan Simović.

Osnivač pokreta “Ćale, ovo je za tebe” Petar Đurić iznervirano je povikao: “Neću da ćutim više, nije ovo moj protest ili Savin, ovo je protest naroda”.

I manja grupa demonstranata, predvođena Đurićem u jednom trenutku došla je do istočnog ulaza u Palatu Srbija, ali ih je policija sprečila da priđu do vrata.

Učesnici protesta poručili su da poštuju, kako su rekli, i Ustav i državu, i da njihov zahtev da se zabrani iskopavanje litijuma i bora nije zahtev ulice. Kad već predsednik nije hteo da ih sasluša, obratili su se policiji.

“Ja smatram da vi niste naši neprijatelji, niti treba da budete, i mislim da ćete se jednog dana okrenuti sa nama i marširati tamo (ka Palati) ….da je najjače oružje koje imamo u ovoj borbi ne to što nosite za pojasom nego glava i srce”, poručila je policajcima glumica Bojana Novaković.

Demonstranti su negodovali što saobraćajna policijia nije obezbeđivala skup. Policijcima u civilu prijavljen je registarski broj još jednog automobila koji je, kako kažu, na trotoaru nasrnuo na njih, a reporter N1 primetio je da je na jednom od automobila koji su pokušali da probiju blokadu razbijeno staklo. U jednom trenutku pripadnik MUP-a u civilu obavestio je okupljene o epilogu incidenta u kome je učesnik protesta udaren automobilom.

“Pronađen je čovek i uhapšen”, kazao je on okupljenima.

Inače, ekološki aktivisti su na početku protesta poručili da država ukoliko želi može po hitnom postupku da ispuni njihov zahtev, ali su te šanse nestale raspuštanjem Skupštine.

“Ono što će sigurno biti naredni korak, imaćemo proteste i blokade i tokm izborne kampanje. Mnogo puta su nas izigrali i zato moramo da se obezbedimo da naša dece sutra ne rade ovo što mi danas radimo”, poručili su Savo Manojlović i Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar.

A posle raspuštanja Skupštine i kampovanje ispred Predsedništva je, kako je i bilo najavljeno, završeno.