in

U Danu uživo o multiploj sklerozi i zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost

U Danu uživo o multiploj sklerozi, podmukloj bolesti od koje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Srećom, pacijenti kojima se danas dijagnostikuje multiple skleroza dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti, što nije bio slučaj do samo pre dve godine. Koliko pacijenata u našoj zemlji ima pristup lekovima prve generacije? Koji od tih lekova su stavljeni na pozitivnu listu? Kakva su iskustva onih koji primaju najsavremenije, visoko efikasne terapije? To su pitanja za gošće Dana uživo – Draganu Šutović Ilić iz Društva multiple skleroze Srbije i Danijelu Popović Kenig, pacijenkinju koja se leči od multiple skleroze.

Analiziramo zaključke i odluke Saveta za nacionalnu bezbednost koji se sastaje danas. Kako je najavljeno, razgovaraće se o najvažnijim aktuelnim temama – odbijanju privremenih kosovskih institucija da se izbori održe i na Kosovu i Metohiji, pretnji sankcijama Srbiji, odnosu prema NIS-u i nabavci nafte za srpsko tržište. Naši sagovornici su Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Šta je pozadina propalih pregovora o izbornom zakonu BIH između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU? Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je za neuspeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je on uzvratio da čelnik HDZ često „provocira Bošnjake“. Političku krizu u Bosni i Hercegovini komentarisaće Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva.

U „Sceni“ pred večerašnju premijeru predstave „Oslobođenje Skoplja“ Dušana Jovanovića u Narodnom pozorištu u Nišu, razgovaramo sa rediteljem Gorčinom Stojanovićem.

Tagovi