in

U crkvi postoje dvostruki aršini, podržava se opcija na vlasti

Nekadašnji profesor Bogoslovskog fakuleta Rodoljub Kubat izjavio je u emisiji N1 Studio Live da “u SPC postoje dvostruki aršini, i da se podržava opcija na vlasti”. On je tu tvrdnju ilustrovao podsećanjem da se SPC javno ogradila od političkih stavova vladike Grigorija, a da pre toga nije uradila nakon tvrdnje episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija da je “Aleksandar Vučić – Bog”.

„Tada nije usledila reakcija Sinoda, a usledila je kada je vladika Grigorije rekao nešto slično u političkom kontekstu“, podsetio je Kubat.

Podsetimo, dve nedelje pre raspisivanja izbora sinod SPC odlučio je upozori sve vladike da je „nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih, jer tako stvaraju smutnju i razdore u vernom narodu Božjem i nanose veliku štetu sabornom organizmu Crkve“. On je za to upozorenje SPC-a ocenio rekao da predstavlja „isključivanje crkve iz javnog prostora“.

“U novijoj istoriji višestranačja, u poslednjih tridesetak godina, takve eksplicitnih naloga nije bilo od strane Sinoda ili bilo kog crkvenog tela. Tako da je to meni malo začuđujuće, jer ne vidim da bi bilo ko od episkopa, na bilo koji naglašeni način angažavao na bilo čijoj političkoj strani. Dakle, taj akt ostavlja dosta prostora za razna tumačenja i diglo se dosta prašine u javnosti povodom toga”, smatra Kubat.

On je podsetio da se problem odnosa SPC prema izborima komplikuje pojavom promotivnog materijala na kome se patrijarh Porfirije pojavljuje zajedno sa predsednikom Srbije i liderom vladajuće Srpske napredne stranke, a da se tu pojavljuje i vladika Pahomije.

“Upravo se tu postavlja pitanje da li je to svrstavanje na neku stranu. I moglo bi se reći da to izaziva ‘smutnju i razdore narodu Božijem’ ukoliko ostane ovako. Nadam se da će patrijarh u što skorije vreme umolliti SNS da skloni njega iz svog promotivnog materijala, jer je direktno involviran u izborni proces svojim prisustvom”, naveo je on i dodao da ga “ne bi čudilo da patrijarh nije kontaktiran ni konsultovan pre puštanja tog spota u javnost.

S druge strane, navodi Kubat, “ukoliko je patrijarh Porfirije dao dopuštenje da se pojavi u predizbornom spotu SNS-a, onda je to ozbiljan problem”.

Komentarišući potez SPC i zabranu delovanja vladika u izbornom procesu, on navodi da je to “problematično, jer se crkva, na neki način, izdvaja iz javnog prostora”, kao i da bi svi protivnici crke, “od rane istorije do komunista”, pozdravili ovaj akt SPC.

“Mogu zamisliti kako se osećaju arhiepiskopi, koji su po trideset godina u službi, koji nisu maloletni, i kojima ne treba da se ništa crta sa strane. Ja bih, na njihovom mestu, to smatrao uvredljivim”, istakao je Kubat.

Ocenjuje i da crkva ne bi trebala da se isključuje iz društvenog života, i da bi trebala da se oglašava o temama koje su važne za sve građane, kao što je ekologija, ili borba za čistiji vazduh.

Povodom situacoije u Crnog Gori, on je rekao: “Nisam zagovornik da crkva ne bi trebala da se upliće u politički život, u izbore, ali kada su ugroženi nacionalni i državni interesi, to je onda druga situacija, i to se desilo u Crnoj Gori. Tu su bazično bili ugroženi interesi jednog naroda i jedne crkve”.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: