in

U Briselu održan novi sastanak radnih grupa o tablicama, bez rešenja

U Briselu održan novi sastanak radnih grupa o tablicama, bez rešenja

U Briselu je održan i šesti sastanak radne grupe Beograda i Prištine, zadužene za pronalazak dugotrajnog rešenja za pitanje tablica, a rešenje i dalje ni na pomolu, objavio je “Kossev”.

Informaciju je, kao i prethodnih pet puta, u petak uveče saopštio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji je boravio na diplomatskom forumu u Antaliji, na panelu za Zapadni Balkan.

„Stručne delegacije Kosova i Srbije sastale su se danas u Briselu na 6. sastanku Radne grupe za registarske tablice. Eksperti EU pomogli su obema delegacijama u identifikaciji svih postojećih opcija i njihovih tehničkih implikacija. Sada je vreme da se upustimo u pronalaženje zajedničkog jezika“, još je jedna Lajčakova poruka na Tviteru.

Rok za postizanje finalnog tehničkog aranžmana o režimu tablica za vozila na Kosovu, ističe upravo ovog meseca, piše “Kossev”.

Ni danas nema detalja ko učestvuje na ovim sastancima.

Podsetimo, poslednji sastanak radne grupe održan je krajem februara prethodni u januara, prošle godine u decembru, kao i u novembru, a prvi u oktobru mesecu.

Nakon poslednje runde glavnih pregovarača u Briselu – Besnika Bisljimija sa prištinske strane i Petra Petkovića iz Beograda i njihovog odvojenog sastanka sa Lajčakom, prištinski pregovarač saopštio je da je sa njim razgovarao, između ostalog i o pitanju tablica i naglasio da su radne grupe predloge za njih počele da finalizuju.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.