in

U BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je u BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod (bošnjački) i njegovi predstavnici ne razumeju da drugi u BiH ne vide ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susede kao oni, niti razumeju da pravo na BiH imaju svi.

„Vođenje politike žrtve, po kojoj je neko stalno dužan da ti ispunjava želje, plaća štetu, daje donacije, odlučuje i radi umesto tebe, politička je infantilnost iz koje sarajevski, uglavnom bošnjački političari, nikako da izađu“, rekao je Dodik za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u BiH, niti da govore lepe riječi, već da očekuje da se prestane sa, kako je rekao, progonom branilaca, Dodik je poručio da ni Srbija ni Republika Srpska ništa nisu dužne BiH, ni moralno ni materijalno.

„Zašto Izetbegović nije rekao Vučiću i Srbiji ne trebaju nam vakcine i zašto je više hiljada ljudi iz FBiH išlo na vakcinaciju u Srbiju? To su pitanja za Izetbevovića, sve drugo je demagogija – istakao je Dodik.

Kako prenosi RTRS, on je naglasio da pominjanjem navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH, Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom koja poslednjih desetak dana dobija na intenzitetu – od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.

„Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije. Čak i da je čistih ruku, ne može poručivati da je reč o braniocu, jer je on takav samo u očima Bošnjaka. Za Republiku Srbiju on je isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom, i kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom“, rekao je Dodik.

„Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u posljedne vrijeme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih susjeda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore – ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije“, zaključio je Dodik.