in

Tužilaštvo odustalo od optužbi za šverc 800 kilograma kokaina

Tužilaštvo odustalo od optužbi za šverc 800 kilograma kokaina

Tužilaštvo za organizovani kriminal prošle nedelje je odustalo od optužbi kojima je Vladislava Funštajna teretilo kao organizatora grupe za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu – jer je u Španiji već osuđen na sedam godina zatvora, piše KRIK. Funštajn je bio kapetan broda na kome je u blizinu Azorskih ostrva pronađeno 800 kilograma kokaina.

Funštajn je u julu prošle godine u Španiji osuđen na sedam godina zatvora pošto je tamošnja policija 2019. na njegovom brodu pronašla kokain. Osim zatvorske, Funštajn je dobio i novčanu kaznu od 130 miliona evra, piše KRIK.

Nakon ove presude, Funštajnov advokat u Srbiji Srđan Stanković tražio je od sudije Velimira Lazovića da prekine postupak jer je njegov klijent već osuđen za isto delo, ali mu je sudija tada rekao da odluku može da donese samo tužilaštvo. Tužilaštvo to, međutim, nije učinilo sve do prošle nedelje – za kada je bilo zakazano izricanje presude.

Neposredno pred okončanje postupka, nakon što su i tužilaštvo i advokati prošle nedelje izneli završne reči, Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da odustaje od gonjenja Funštajna jer je već osuđen u Španiji, pa je sud u petak odbio optužbe u odnosnu na Funštajna.

Ostali optuženi – Dragan i Mirko Đanković i Borislav Istijanović, koji su se teretili da su Funštajnu i drugim članovima kriminalne grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina, oslobođeni su optužbi. Sudije su smatrale da tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu.

Funštajn je uhapšen kao kapetan broda „Seascape“ na kom je nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu policija pronašla 800 kilograma kokaina upakovanog u pakete sa likom Gavrila Principa. Osim Funštajna, tada je uhapšena i njegova posada, a u Srbiji su nedugo potom uhapšeni Đanković i Istijanović.

Dokumenta, fotografije i video snimci koje je srpska policija pronašla nakon hapšenja u stanovima i telefonima optuženih, kao i iskazi nekoliko svedoka nisu pokazivali direktnu vezu optuženih sa kokainom, pa je i tužiteljka Mirjana Ilić manjak dokaza tokom suđenja pravdala nedostatkom dokumentaciije iz Španije. Kada je, međutim, dokumentacija iz istrage u Španiji napokon pristigla, tužilaštvo je odustalo od nje i ona nije među dokazima.

Funštajnu se u Srbiji sudilo u odsustvu dok je boravio u španskom pritovru i kasnije zatvoru, a drugi optuženi su tokom postupka negirali krivicu i tvrdili da nemaju veze sa švercom droge. Kazali su da su Funštajnu uplaćivali novac jer ih je tako zamolio.

Ova presuda nije konačna i tužilaštvo na nju može da se žali. Ukoliko se to desi, o presudi će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.