in

Tužilaštvo BiH traži hapšenje direktora OBA, tvrde da je prekršio mere zabrane

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da se direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću odredi pritvor, jer je prekršio mere zabrane koje mu je ranije odredio taj sud.

„U okviru rada na predmetu, Tužilaštvo BiH je došlo do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svedok u predmetu i kojoj se, u skladu sa izrečenim merama zabrane, osumnjičeni ne sme pribižavati na udaljenost manju od 50 metara“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mehmedagić je bio uhapšen 14. jula, ali je posle dva dana pušten na slobodu, pošto je Sud BiH odbio predlog Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomesečni pritvor.

Direktor OBA je osumnjičen za krivična dela zloupotreba položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i pranje novca.

Sud BiH je tada odredio određene mere zabrane Mehmedagiću, među kojima je i zabrana sastajanja s Denisom Prcićem, osnivačem i vlasnikom Američkog univerziteta u Tuzli, osumnjičenim da je direktoru OBA omogućio nelegalno sticanje diplome.

Mehmedagiću je naloženo da, u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i ostalim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o svom slučaju.

O svakom takvom kontaktu dužan je da prethodno obavesti postupajućeg tužioca, naveli su tada iz Suda BiH.

Tagovi