in

Tužilaštvo BiH godinu dana istražuje upletene u sumnjivu nabavku respiratora

Tužilaštvo BiH je 11. februara 2021. godine donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo udruživanje radi činjenja krivičnih dela u vezi s predmetom “Respiratori”.

„Ta krivična dela su u vezi s krivičnim delima pranja novca i krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, a sve u vezi s radnjama u postupku nabavke 100 respiratora, koji su predmet optužnice Tužilaštva BiH protiv Fadila Novalića i drugih“, rečeno je za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe nisu pozvane kao svedoci na glavni pretres, a zbog njihovog statusa u predmetu.

“U predmetu istrage pre podizanja optužnice protiv Fadila Novalića i drugih, Tužilaštvo BiH je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje osoba Sanje Lekić i Samira Cerića. Sanja Lekić je bila saslušana u svojstvu svedoka, a Samir Cerić je odbio da bude saslušan po zamolnici Tužilaštva BiH”, navedeno je.

Sajt podseća da je Sanja Lekić vlasnica firme BTL Medical Montenegro iz Podgorice, dok je Samir Cerić kontroverzni biznismen s mestom boravka u Londonu, koji je kratko bio i predsednik FK Željezničar.

Cerić je navodno dobio 100.000 evra, a Sanja Lekić 150.000 evra za ove “usluge”.

Ime Samira Cerića na suđenju je spomenuo jedan od svedoka Kristian Marić, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja.

Marić je ranije izjavio da je u Mostaru vodio mrežu mladih preduzetnika i da se bavio posredovanjem u kupovini na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Kazao je da je s pojavom pandemije koronavirusa počelo interesovanje za nabavku medicinske opreme.

Tokom svedočenja on je kazao da je Samir Cerić s kineskim dobavljačem respiratora dogovorio da se u ugovoru napiše duplo viša cena od stvarne, a za što je bogato nagrađen. Samir Cerić je, prema navodima, saradnik Sanje Lekić, koja je ranije nabavljala respiratore ACM812A u Srbiji, ali po mnogo nižoj ceni.

Svedok je rekao da ga je u martu 2020. pozvao Fikret Hodžić, predstavljajući mu se da je iz Vlade FBiH, odnosno da s njom sarađuje. Kazao je da je malo istraživao i vidio da ima firmu “Srebrena malina”, da je bio novinar, kao i da je član Stranke demokratske akcije (SDA), te je pretpostavio da je blizak vlasti.

“Rekao je da mu trebaju invazivni i tražio što kraći rok”, prisjetio se Marić.

On je pojasnio da je u ovom poslu bio s Bornom Cicerom iz firme “Exotrade” iz Rijeke, izvesnim Dušanom iz Srbije. Kazao je da je Hodžiću dostavljen kupoprodajni ugovor sa “Exotradeom” za nabavku 100 respiratora HC VE300 po ceni od 39.000 evra po komadu.

Dodao je da su naknadno dodati i troškovi prevoza od 300.000 evra. Kazao je da ih je Cicero obavestio da tih respiratora više nema na stanju i da mogu razgovarati o drugima.

Sanja Lekić je kasnije demantovala navode da je njena firma imala ikakve poslovne veze sa “Srebrnom malinom” te da je povećanje cena respiratora, za potrebe FBiH, iskoristila kako bi pokrila svoje dugove prema firmi Sinofarm u Srbiji.