in

Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave spornih zakona u Republici Srpskoj

Tužilaštvo BiH formiralo tim nakon objave spornih zakona u Republici Srpskoj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen nezakonit ukaz predsednika Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

U ukazu, koji je objavljen istog dana prepodne, se navodi da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne objavljuju u Republici Srpskoj, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primenjivati na teritoriji RS.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Šmit je odlukom takođe kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

„Tim tužioca zajedno sa SIPA (Agencija za strage i zaštitu) i drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti, o čijim rezultatima će javnost biti obaveštena“, navodi se iz Tužilaštva BiH, prenosi RSE.

Predlagači ovog zakona bili su predsednik RS Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada RS. Zakonske predloge je usvojila Skupština RS krajem juna.

SAD i EU su Dodikov potez ocenile kao kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

Ukaz objavio novi vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika

Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, potpisao je u nedelju ukaz predsednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Lukića je Vlada Republike Srpske imenovala dan ranije na telefonskoj sednici, nakon što je prethodna vršiteljka dužnosti direktorke Milka Devušić podnela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ostavka dolazi nakon što je predsednik Milorad Dodik dan ranije potpisao sporni zakon o visokom predstavniku.

Zakonska procedura podrazumeva da nakon toga odluka bude objavljena u Službenom glasniku RS-a.