in

Turković pisala Abazoviću zbog prisustva dva crnogorska ministra na Danu RS

Turković pisala Abazoviću zbog prisustva dva crnogorska ministra na Danu RS

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva spoljnih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obeležava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

„Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminišućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususedske odnose naše dve države. Obeležavanje 9. januara kao dana RS, prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i diskriminiše pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini“, navedeno je pismu.

Kako je ministarka istakla, prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obeležavanju „nezakonitog praznika predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine, tim pre što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine“.

„Dozvolite da Vas podsetim da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima. Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Severnoatlanskog saveza NATO pristali da prisustvuju svečanosti na kojoj je dodeljen orden Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije koja sprovodi agresiju na Ukrajinu. Zvaničnici Crne Gore su uvek dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i spremni smo da radimo još snažnije na povezivanju naše dve države, ali ključni preduslov za saradnju jeste međusobno poštovanje i uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država“, navedeno je u pismu upućenom Abazoviću.

Tagovi