Trojici mladića 19 godina zatvora za pokušaj ubistva sekirom na Novom naselju

Trojica mladića osuđena su na ukupno 19 godina zatvora za pokušaj ubistva sekirama u januaru prošle godine na novosadskom Novom naselju.

Oni su 19. januara 2020. godine oko 10 časova u Ulici Momčila Tapavice napali 26-ogodišnjeg mladića sekirama i naneli mu višestruke teške povrede.

Napadnuti mladić zadobio je teške povrede lumbalne kičme, glave, butina i kuka, a imao je i otvoreni prelom leve potkolenice.

Sudija novosadskog Višeg suda Ivana Josifović objavila je presudu kojom je okrivljeni S. G. (25) za pomaganje u pokušaju ubistva osuđen na šest i po godina zatvora, okrivljeni U. U. (21) za pokušaj ubistva na šest godina i osam meseci zatvora, dok je D. P. (22) za pokušaj ubistva dobio šest godina zatvora. Svim okrivljenima je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Prilikom ocene dokaza, sud u pretežnoj meri nije prihvatio odbrane okrivljenih, osim u onim delovima koji su potvrđeni drugim dokazima, prenosi 021.

– Tačno je da okrivljeni imaju pravo da se brane kako hoće, pa tako mogu da se brane ćutanjem ili da iznesu odbranu na način kako procene da je za njih najpovoljnije. To je pravo okrivljenih, ali je i obaveza suda da sve dokaze ceni kako pojedinačno tako i u vezi sa drugim dokazima i odluči kojim dokazima će pokloniti veru. Pri tom, sud je naročito ovlašćen da okrivljenom predoči prethodnu datu odbranu i raspravi zbog čega je okrivljeni menja ili zbog čega, pak, tek nakon izvedenih svih dokaza u istrazi, na glavnom pretresu iznosi odbranu – kaže Josifović.

Kako dodaje, sud je ocenio iskaz oštećenog M. R. (28), koji je u istrazi tek nakon više izbegavanja da pristupi u tužilaštvo dao iskaz (saslušan je u junu 2020. godine, iako je, kako sam navodi, još za Svetog Savu otpušten iz bolnice). Tom prilikom, oštećeni je dao vrlo štur iskaz bez detalja i pojedinosti, navodi Dnevnik.

Isti list navodi, on je na glavnom pretresu, pak, svoj iskaz obogatio do mere da se detaljno seća čak i za njega besmislene i beznačajne posekotine na desnom dlanu nekoliko dana pre kritičnog događaja, a nije uopšte zainteresovan za događaj u kome je samo pukim slučajem, ipak, ostao u životu.

Ko će biti kriv što se dete utopilo na gradskom bazenu u Odžacima?