in

Trojica narodnih poslanika iz Kragujevca podržala sve zahteve oružara

Trojica narodnih poslanika iz Kragujevca podržala sve zahteve oružara

Trojica poslanika Skupštine Srbije iz Kragujevca podržavaju sve zahteve radnika Zastava oružje i preduzeće više aktivnosti kako bi se rešili problemi i kriza u toj fabrici sa oko 2.400 radnika, a čiji je većinski vlasnik država, objavio je Samostalni sindikat Zastava oružje.

Kako je navedeno, o alarmantnoj situaciji u fabrici poslanike iz Kragujevca je obavestio Samostalni sindikat Zastava oružje na sastanku na koji je pozvao svih sedmoro narodnih poslanika.

Podršku oružarima danas su pružili narodni poslanici: Veroljub Stevanović( NADA-Novi DSS-POKS), Nikola Nešić (Moramo -Zajedno) i Dalibor Jekić (SSP). Dvoje je izostanak opravdalo obavezama (Biljana Stošić Ilić – SNS i Edis Durgutović- Socijaldemokratska partija), dok se dvoje – Nataša Jovanović (SNS) i Đorđe Kosanić ( JS ) nisu ni javili.

Sindikat je ukazao na dva ključna problema: nezakonito upravljanje Nadzornog odbora fabrikom i nepostavljanje generalnog direktora kome je mandat istekao pre 20 dana, i stanje fabrike koja beleži gubitak od 21 milijarde dinara, što je 4,5 milijardi više od visine kapitala.

„Situacija je sve teža, nema dovoljno uposlenosti, nema dovoljno ugovaranja, a Nadzorni odbor ne usvaja plan poslovanja, nedostatak rukovodstva preti da potpuno uruši poslovnu sposobnost fabrike. Mi smatramo da to treba da se zaustavi“, rekao je novinarima posle sastanka sa poslanicima predsednik Samostalnog sindikata fabrike Dragan Ilić.

On je najavio da će biti preduzeti svi koraci da se to spreči kroz institucionalnu borbu, ali i da će se u slučaju ćutanja nadležnih nezadovoljstvo preliti na ulice kroz proteste oružara.

Ilić je ukazao da je poslednji momenat da se pokrenu „svi mehanizmi otpora“, jer ni posle dva štrajka upozorenja sindikat nije uspeo da uspostavi komunikaciju ni sa Ministarstvom odbrane, ni s Vladom Srbije i drugim državnim zvaničnicima.

Oružari traže postavljanje generalnog direktora i smenjivanje predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića.

Poslanici su danas najavili da će pomoći sindikatu tako što će u Skupštini Srbije otvoriti temu o problemu u fabrici koji je, kako se čulo, i „nacionalni problem“.

Poslanici su saopštili su da će na prvim zasedanjima Skupštine obavestiti poslanike o stanju u kragujevačkoj fabrici, onako kako to vidi sindikat, a postaviće i pitanja predstavnicima Vlade i zatražiti rešenje problema.

Ocenjeno je da je o fabrici koja slavi 170. godišnjicu, treba svi da brinu, da je potrebna posebna pozornost države da je stavi na „zdrave noge“.

U planu je i održavanje sednice gradske skupštine o stanju u Zastava oružju.