in

Trebalo bi da dobijem izvinjenje

Advokat Vladimir Vučinić, koji je bio predsednik veća koje je odlučilo da vrati pasoš biznismenu i vlasniku “Delta holdinga” Miroslavu Miškoviću i odredilo mu jemstvo, kaže da bi sada satisfakcija za njega bila da čuje javno izvinjenje onih koji su ga lično i profesionalno napadali zbog nečeg što je uradio po zakonu i što je uticalo na njega i njegovu porodicu u negativnom kontekstu i zbog čega je i prestao da bude sudija.

Delta Holding

„Taj predmet je dok sam bio predsednik veća i postupao u tom predmetu bio kod mene u radu godinu i po dana tako da sam bio dobro upoznat sa svime i sa korpusom dokaza i sa optuženjem“, rekao je Vučinić za N1 i dodao da je u to vreme bio i protest advokata nakon čega je došlo do promene veća, a ceo događaj je detaljno opisao u svojoj knjizi.

„Nije za mene neočekivana ova odluka. Dva veća, prvostepeno i drugostepeno donela su potpuno različite odluke što je odraz toga da svaki sudija ima svoje mišljenje“, rekao je advokati dodao da je tome „lepota ovog poziva“.

“Svedoci smo da su promene odredbe Ustava koje se odnose na pravosuđe donele boljitak”, rekao je on i dodao da ipak situacija nije idelna.

“Da li je pravosuđe pokazalo da je imuno na želje koje dolaze sa strane ljudi iz izvršne vlasti, to ćemo tek da vidimo”, rekao je Vučinić.

Ističe i da je Marko Mišković bio u kućnom pritvoru i da je postojala jaka kampanja za izbore 2012. godine, a da je već sredinom 2013. godine došao u nadležnost suda, budući da je iz najvišeg državnog vrha serviran stav – idemo protiv tajkuna.

“Čuo sam za razmišljanja da su ti poeni bili značajni, da su oni u nekoj meri doprineli političkoj konstelaciji koju danas imamo, ali točak se okreće. Uoči ovih izbora doneta je oslobađajuća presuda, pa ćemo videti ako su tada bili pozitivni da li će sada biti negativni poeni”, kaže.

Vučinić dodaje i da ne odsutaje od odluke koju je doneo o Miroslavu Miškoviću – da mu omogući da ode na pet dana u London.

Naglašava i da je napustio pravosuđe, da se sada bavi advokaturom i da se nada da integritet ovih sudija koje su sada donele odluju neće doći pod bilo kakvu lupu i da je sud pokazao da ide ka nezavisnosti i smaostalnosti.

“Uprkos svemu, verujem u pravosuđe”, naglasio je Vučinić.

On je istakao i da sada 12 miliona evra koje je odredio kao jemstvo Miškoviću treba da mu se vrati.

Mišković, dodaje, ima pravo i na naknadu troškova za krivični postuplak koji je trajao više od sedam godina.

“Imaće pravo advokati njegovi na nadoknadu troškova kao i za to što je sedam meseci proveo u pritvoru i ne samo materijalnu – što nije bio prisutan na poslu, već i moralnu”, kaže.

“Ja sama kad sam donosio odluku o vraćanju putne isprave, da ne bi bila neka izmakla dobit ako bude jednog dana oslobođen. Ispalo je da sam bio u pravu”, rekao je Vučinić.