in

Treba li Srbiji nuklearna elektrana?

Treba li Srbija da skine zabranu za izgradnju nuklearnih elektrana? Svetska energetska kriza navodi mnoge zemlje EU da se okrenu nuklearnim projektima, čime bi postale energetski nezavisnije. Treba li i naša zemlja da prati taj trend? Imamo li kapacitete za izgradnju nuklearke ili je rešenje u zajedničkom vlasništvu sa zemljama u okruženju, kako je najavio i predsednik Vučić? Da li su obnovljivi izvori energije jefitnija investicija od nuklearnih elektrana? O tome u temi jutra govore Šćepan Miljanić, bivši dekan Fakulteta za fizičku hemiju i Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

Naslovne strane i centralne teme iz dnevne štampe analiziramo sa novinarkom Biljanom Lukić.

Ministar prosvete Branko Ružić će o modelima nastave u školama, zbog povećanja broja infekcija koronavirusom, razgovarati u četvrtak timom za škole iz Kriznog štaba. Kako je rekao, biće „doneta najbolja moguća odluka za decu“. Istovremeno poručuje da „nije realno da deca predškolskog uzrasta i da učenici do petog i šestog razreda u ovom momentu bez vanredne situacije pređu na onlajn nastavu, jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu“. Kakva je epidemijska situacija u školama i ima li uslova za neposrednu nastavu, pitamo Vesnu Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

“Dok Partizan bitke bije, hrvatski se barjak vije“, nova je knjiga sportskog novinara iz Zagreba, koji je vatreni navijač beogradskih crno-belih. Kako je ljubav jednog Zagrepčanina veća prema Partizanu, a ne prema Dinamu? Kakve su reakcije na njegovu knjigu u Srbiji, a kakve u Hrvatskoj? Gost Novog dana je sportski novinar i zagrebački “grobar“ Ivica Pezelj.

Premijera predstave “Gospođica Julija“ biće 29. oktobra u teatru “Madlenijanum“. Predstavu režira reditelj svetskog renomea Haris Pašović, čiji su komadi dobro poznati beogradskoj publici. U goste nam stižu glavni glumci predstave.

Stalni program Kinoteke „Velikani svetskog filma“ ovog meseca posvećen je nedavno preminulom francuskom glumcu Žan-Pol Belmondu. O njegovom životu i smrti, do poslednjeg daha, pričamo sa Marjanom Vujovićem, direktorom Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Tagovi