in

To im je nagrada za ćutanje

“Živimo u kompletnom blatu od društva, gde životi onih koji kritikuju vlast vrede manje od onih koji ushićeno klikću genijalnosti i ovo je potvrda toga”, rekao je advokat Vladimir Todorić, komentarišući to što je Apelacioni sud smanjio zatvorske kazne napadačima na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića pre tri godine u Kruševcu.

Podsećamo, Miloš Šaponjić, koji je metalnim predmetom udario Stefanovića u potiljak je umesto četiri dobio dve godine i šest meseci zatvora, dok su njegovim saučesnicima Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću, kazne smanjenje sa tri i po, na dve godine i dva meseca.

„Borko Stefanović i Boban Jovanović su napadnuti s leđa dok su dolazili na tribinu, Borko je pao u nesvest, krv je bila potekla i u nesvesti su nastavili da ga udaraju. Šaponjić je bivši pripadnik Žandarmerije, policajac koji se tu zatekao da ga nije bilo verovatno bi se nešto gore desilo, jer je Borko bio onesvešćen. To se ne može tek tako kvalifikovati kao nasilničko ponašanje, a ovde imamo i tešku telesnu povredu. Čim smo videli pravnu kvalifkaciju sumnjali smo u neku vrstu blagonaklonosti policije i tužilaštva, jer se ne utvrđuje kako su ta lica, koja ne poznaju Stefanovića i Jovanovića, koja su višestruko osuđivana, zašto su ih napali, da li postoji nalogodavac i ko je taj, istraga nije išla u tom smeru, i to je podiglo ozbiljne sumnje u iskrenost“, rekao je Todorić.

Kako je objasnio, čim je Apelacioni sud ukinuo presudu jer policajac nije pokazao legitimaciju „je već ukazivalo da nešto nije u redu“.

„Verovatno je to nagrada za njihovo ćutanje i za dobro ponašanje neotkrivanja nalogodavca i šire priče zašto je napadnut, jer su dobili kaznu ispod zakonskog minimuma, a niti je njihovo ponašanje na sudu bilo takvo da se moglo tvrditi da su priznali ili da nisu osuđivani. Ne postoji nikakvo razuno objašnjenje“, dodao je advokat.

Kaže i da nisu dobili celu presudu, ali da su obajvljene izreke i za svakoga koliko je smanjeno.

„Nema prava na žalbu, ovo je kraj redovnog postupka. Tužilaštvo ima vanredni prvni lek, da li će to uraditi, to je pitanje. Znam da živimo u kompletnom blatu od društva, gde životi onih koji kritikuju vlast vrede manje od onih koji ushićeno klikću genijalnosti i ovo je potvrda toga. Da je neki aktivista opozicione partije napao poslanika SNS, kakva bi onda bila pravna kvalifikacija, ovd se za tvit ljudi šalju u zatvor na godinu dana“, navodi Todorić.

Podseća da Stefanović i Jovanović imaju pravo na naknadu štete, ali da će videti da li će to pravo i iskoristiti.

„Borko Stefanović je preživeo traumu, život mu je bio ugrožen, barem očekujete minimum poštovanja. Kada vidite da su počinioci verovatno sa smehom i radošću proslavljali odluku suda, postavlja se pitanje – ako ne može kroz sud, na koji način onda može da se dođe do pravde?“, poručuje Vladimir Todorić.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisiji N1 Studio Live: