in

Tirana izrazila protest britanskom ambasadoru zbog izjave ministra o Albancima

Tirana izrazila protest britanskom ambasadoru zbog izjave ministra o Albancima

Albanija je izrazila protest britanskom ambasadoru u Tirani zbog komentara ministra za imigraciju Roberta Dženrika o albanskim imigrantima u Velikoj Britaniji, koje je opisala kao “verbalni linč”.

Vlasti u Tirani su „izrazile zabrinutost“ zbog najnovije izjave Dženrika za koju tvrde da sadrži „diskriminatornu retoriku o Albancima“.

Dženrik je tokom vikenda posetio objekat za migrante koji čekaju deportaciju i zahvalio osoblju na „važnom radu na pronalaženju Albanaca, privođenju, ukrcavanju u autobuse, odvoženju na aerodrom i vraćanju u Tiranu“.

„Takva retorika, koja se ponavlja, narušava pozitivan duh bilateralne saradnje potvrđen u (decembarskoj) zajedničkoj izjavi albanskog premijera Edija Rame i britanskog premijera Rišija Sunaka“, navelo je albansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džaka izjavila je juče da je bila „potpuno šokirana kada je čula da državni sekretar zadužen za imigraciju koristi takav jezik da bi obezbedio još neke mizerne glasove“.

Prošle godine je u Veliku Britaniju ilegalno ušlo više od 10.000 Albanaca, prelazeći kanal Lamanš u malim čamcima, sa namerom da zatraže azil. Albanci čine gotovo četvrtinu od 45.000 ljudi koji su prošle godine Lamanšom stigli do Velike Britanije.

Prošle nedelje su desetine Albanaca deportovane iz Velike Britanije u domovinu specijalnim letom.

Nakon što je Velika Britanija 2020. primila svega nekoliko desetina albanskih tražilaca azila, britanski zvaničnici navode da bi nagli rast u 2022. mogao da bude posledica jačanja organizacije albanskih kriminalaca koji krijumčare migrante iz severne Francuske.

Sunak i drugi zvaničnici insistiraju da je Albanija „u osnovi bezbedna zemlja“ i da je većina zahteva za azil od njenih državljana neosnovana.

Tagovi