in

Teško do sveobuhvatnog rešenja u Ukrajini, ići korak po korak

Programski koordinator u Beogradskom fondu za političku izuzetnost Stefan Vladisavljev kaže da se u pregovorima Ukrajine i Rusije ne traži sveobuhvatno rešenje, već se ide korak po korak ka uspostavljanju normalizovanja i da se poštuje dogovoreno.

Kako je rekao, šest uslova koje je Putin objavio teško će biti u potpunosti ispunjeni – neki su malo realniji, ali postoje tačke koje su teško ostvarive.

Za susret predsednika Ukrajine i Rusije, Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, Vladisavljev ne veruje da će se desiti uskoro.

“Čini se da se još stvaraju tabori, Ukrajina traži partnere, pitanje je koliko bi u ovom trenutku bio produktivan sastanak. Imali smo sastanak ministara spoljnih poslova, videli smo da se nije ništa značajno desilo. Trebalo bi težiti korak po korak, jer sveobuhvatni dogovor je nemoguć”, rekao je on.

Kada je u pitanju pozicija Kine, Vladisavljev kaže da Peking igra zanimljivu ulogu.

“Činjenica je da se Kina nije distancirala od Rusije i da je Zapad posmatra kao nekog ko pruža podršku Rusiji. Kina je najmoćnija država koja ima otvorene kanale sa Rusijom i Ukrajinom. Za samu Kinu jedna pozicija medijatora u ovako velikom sukobu bi zacementirala njenu poziciju vodeće sile u ovom trenutku. Da li se Kina može posmatrati kao objektivni medijator jer je percipriana kao neko ko je više na strani Rusije, ali od svih velikih država u ovom trenutku je ona najrealnije rešenje, ukoliko će se ići na međunarodno arbitražu”, pojašnjava.

Govoreći o poziciji Srbije, Vladisavljev smatra da je “s punim pravom očekivano da će posle izborne kapmanje biti traženo mnogo konkretnije određivanje prema situaciji u Ukrajini”.

“Ako država želi u EU mora se u potpunosti usaglasti sa deklaracijama koje dolaze iz Brisela. Ako želimo da pokažemo da smo država koja korača ka EU, mi ćemo morati to da uradimo”, poručio je.

Smatra i da je Rusija očekivala ovakav međunarodni odgovor – od sankcija do stvaranja “zapadnog fronta”.

“Mislim da je ideja Rusije bila da će brzo doći do Kijeva i da će iz te pozicije ući u pregovarački proces. Pošto to nije ipšlo po planu, ovaj status kvo govori da ćemo prisustvovati dugom sukobu, iscrpljujućem za finansije Rusije. Dokle god istočni deo ne uvodi sankcije, Rusija ima prostor za manevar, ako Kina uvede sanckije, to bi značio brzi kraj ruske agresije, biće im ekonomski neizdrživo”, smatra programski koordinator u Beogradskom fondu za političku izuzetnost.

Vladisavljev navodi i da ne postoji scenario da Zapad opet sarađuje s Putinom.

“Jedini ruski poraz vidim ako Putin nakon krize ne bude više na vlasti. To će se teško desiti i zato će države poput Kine igrati važnu ulogu. Potreban je neki garant da Putin ovakve akcije više ne sprovodi. Dokle god je on na čelu, Rusija neće biti deo međunarodnih tokova, kako je bila pre 24. februara”, dodaje.

S druge strane, navodi, Ukrajina neće biti deo Evropske unije u nekom bližem periodu.

“To je država koja će zahtevati veliku pomoć da bi se obnovila i biće potrebno mnogo vremena da prođe da bi mogla da postane država koja može ponovo da razmišla o integracijama, što ne znači da će je EU ostaviti na cedilu”, kaže.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.