in

Talas TIRV i druge organizacije pozvali na protest protiv nasilja zbog femicida

Talas TIRV i druge organizacije pozvali na protest protiv nasilja zbog femicida

U poslednjih nedelju dana dogodila su se dva femicida 5.7. u selu kraj Boljevaca muškarac je ubio suprugu, a 6.7. je pronađeno beživotno telo prethodno nestale Noe Milivojev (18) koju je ubio dečko – što predstavlja i prvi femicid ove godine u kome je ubijena trans žena u Srbiji, navodi se u saopštenju Kolektiva Talas TIRV.

Oba ova zločina su po svojim okolnostima potpuni prikaz mizoginije i nasilja kojima su žene i devojčice svakodnevno izložene u našem društvu, dodaje se u saopštenju.

„Žene su u Srbiji izložene nasilju u javnosti i na internetu, partnerskom nasilju, nasilju u porodici, eksploataciji na poslu i kod kuće, i te samim tim žene najviše plaćaju posledice ove društvene krize, i to svojim životima. Iz medija redovno saznajemo o ubistvima žena zbog njihovog roda, a istraživanja civilnog sektora pokazuju da su slučajevi femicida poslednjih godina u porastu. Uprkos tome, institucije izvršne vlasti i kontrole medija ne preduzimaju potrebne korake da se uvaže prijave žena za nasilje i da se njihovo dostojanstvo i integritet zaštite tokom procesa istrage. Često se javnost, ali i sami policijski službenici, fokusiraju na preispitivanje ponašanja i izgleda samih žena i njihovih identiteta, te pribegavaju relativizaciji i senzacionalizaciji nasilja, zbog čega izostaje i pravovremeno reagovanje i mnoge od njih ga ne prežive“, navodi se.

uništavanje cveća memorijal ubijena devojka trg republike

Sve više žena, dodaje se u saopštenju, progovara o nasilju koje su preživele, ali se u našem društvu o njemu i dalje nedovoljno govori, niti postoje adekvatne mere nadležnih institucija koje bi sprečile da se takvi zločini ponove.

„Ovo su 21. i 22. slučaj femicida nakon samo polovine ove godine. U prethodnoj godini 25 žena i devojčica su bile žrtve femicida. Krajnje je vreme da nadležne institucije počnu da slušaju žene i veruju im kada govore o nasilju, i da se primene sistemske mere o kojima ženske organizacije godinama govore, ako želimo da se ova crna statistika zaustavi“, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo sve solidarne građanke i građane da u subotu od 19:00, u okviru protesta “Srbija protiv nasilja” sa početkom ispred Skupštine, zajedno ukažemo na alarmantnu situaciju po pitanju nasilja i eksploatacije kojima smo izložene, a na koje institucije nisu reagovale i sprovele efikasne istrage i sankcije protiv prijavljenih nasilnika“, navodi se.

Saopštenje potpisuju:

– Kolektiv Talas TIRV

– Zenske studije

– Rainbow Ignite

– BeFem

– Da Se Zna

– Društvo Ponosa

– Alternativni centar za devojke

– Beograd Prajd

– Labris

– Centar za devojke Niš

– Asocijacija Duga

– Grupa IZAĐI

– Građanske inicijative

– CRTA

– Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent

– YIHR – Inicijativa mladih za ljudska prava

– Impuls Tutin

– Egal

– Hartefact

– Haver Srbija

– Centar modernih veština

– XY Spectrum

– Romnjako Ilo

– IRIDA

– Centar za kriznu politiku i reagovanje

– Beogradski centar za ljudska prava

– NVO Regeneracija

– Civil Rights Defenders