in

Svi treba da shvate da je odluka Srbije odlučujuća za šire odnose sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži evropskim sankcijama Rusiji, odlučujuća spoljnopolitička odluka za mnogo šire odnose između Unije i Srbije.

„Putinov napad na Ukrajinu je prelomni trenutak i za Zapadni Balkan. Zato svi treba da shvate da je izbor Srbije da se ne pridruži sankcijama EU odlučujuća spoljnopolitička odluka za mnogo šire odnose između Evropske unije i Srbije“, napisao je Bilčik na Tviteru.

U međuvremenu su briselski zvaničnici za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da EU analizira ocene koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u vezi sa invazijom Rusije u Ukrajini, navodeći da će sa zvaničnom reakcijom izaći „blagovremeno“.

Portparol EU Peter Stano je u pisanom odgovoru naveo da “u ovim vremenima iskušenja” moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije.

“Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent – to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje. Sankcije EU su obavezujuće za zemlje članice EU i zemlje koje odluče da se usklade sa ovim sankcijama”, naveo je Stano.

On je istakao da se od zemalja u procesu pristupanja očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, a da to važi i za Srbiju kao zemlju kandidata.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija smatra veoma pogrešnim pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Oglasila se i američka ambasada koja je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila da Sjedinjene Države pozdravljaju ponovljen stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučić o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.