in

Svi graničari sa Zmijskog ostrva koji su Rusima poručili da odje*u su živi

Svi graničari sa Zmijskog ostrva koji su Rusima poručili da odje*u su živi

Ukrajinska mornarica saopštila je da je 13 graničara koji su bili stacionirani na Zmijskom ostrvu živi i da ih je ruska vojska zarobila.

Prošle nedelje je prvobitno prijavljeno da su graničari mrtvi, ali ukrajinske vlasti sada kažu da su ih „zarobili ruski okupatori“, javlja Euronews.

– Veoma smo srećni što saznajemo da su naša braća živa i zdrava. Marince i graničare su zarobili ruski okupatori na Zmijskom ostrvu – saopštila je ukrajinska mornarica na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Haotične informacije oko ruske invazije na Ukrajinu dovele su do zbunjujućih i kontradiktornih izveštaja.

U petak su ukrajinski zvaničnici izvestili da su sve trupe stacionirane na strateškom Zmijskom ostrvu u Crnom moru ubijene.

Moglo se čuti kako muškarci prkosno odbijaju ruske zahteve da se predaju, što je izazvalo međunarodnu pažnju.

Viralni audio snimci pokazuju da su moskovske snage rekle graničarima da „odlože oružje i predaju se kako bi izbegli krvoproliće i bespotrebne žrtve“ ili da „budu bombardovani“.

Ukrajinski vojnici su se tada mogli čuti kako razgovaraju između sebe, pre nego što su psovali svoje protivnike i odgovorili ruskom ratnom brodu da „je*** se!“.

Posle izveštaja o njihovoj smrti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dodelio je svakom od gardista posthumne titule „Heroja Ukrajine“.

– Svi graničari su herojski poginuli, ali nisu odustali – rekao je on.

Rusija je demantovala navode da je 13 ukrajinskih vojnika ubijeno u vazdušnim i morskim udarima. Ruska državna televizija je kasnije pokazala, kako je tvrdila, snimke vojnika koji su živi u pritvoru, ali taj snimak nije mogao da bude nezavisno verifikovan.

Državna granična straža Ukrajine (SBGSU) se takođe okrenula i sugerisala da je 13 graničara možda još uvek živo.

Kijev je saopštio da su komunikacije i infrastruktura ostrva „potpuno uništeni“ od strane ruskih „okupatora“, što otežava otkrivanje šta se dogodilo sa vojnicima.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Hrvatski dobrovoljci već u Ukrajini, vođa Dinamovaca zove veterane da im se pridruže