in

Svečanosti nalaganja badnjaka na Cetinju ponovo na dva mesta, sve proteklo mirno

Svečanosti nalaganja badnjaka na Cetinju ponovo na dva mesta, sve proteklo mirno

Pravoslavni vernici su danas na Cetinju naložili badnjak na dva mesta: vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) ispred Cetinjskog manastira, a vernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) na centralnom Trgu Kralja Nikole.

Svečanosti su protekle mirno, ali uz jake policijske snage, jer je ranijih godina u tim prilikama bilo napetosti.

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori – pripadnici CPC i SPC, od 1994. odvojeno slave Badnji dan i Božić.

Mitropolit SPC Joanikije je danas kazao da se polako prevazilaze podele i da se nada da će se „braća izmiriti i prevazići podele i raskole“.

„Nije problem što različito mislimo, nego je problem što naše male ljudske razlike pretvaramo u svađe i u podele, ponekad i u mržnju i u sukobe. Međutim, gde je pravih ljudi, različita mišljenja su dobar povod za dijalog i bratski razgovor, i da se kao ljudi zagrilimo i da brat brata da ne gubi, nego da ga dobija“, kazao je on.

Mitropolit CPC Mihailo je kazao da će se „sačuvati i od svakoga zla i ovog puta“, kad se, kako je rekao, „ovi (sveštenstvo SPC) budu selili, al’ ne helikopterom, s vojskom i naoružanjem, već pesmom kojom ćemo ih ispratiti preko Belvedera“.

On je aludirajući na svojevremeno ustoličenje mitropolita Joanikija koji je na Cetinje zbog blokada prilaza od strane građana stigao helikopterom, rekao da je to bio „poslednji put da se na ovaj način ustoliče“.

„Bez Crne Gore nema Cetinja, bez Cetinja nema Crne Gore. Ovde je sve počelo i ovde će se sve završiti“, poručio je Mihailo.