in

Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske zbog smrti tri migranta

Sud u Strazburu presudio protiv Hrvatske zbog smrti tri migranta

Sud u Strazburu presudio je protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata 2015. godine u požaru u policijskom pritvoru na Bajakovu.

Presuda je objavljena u utorak zbog slučaja iz 2015. godine, kada su u policijskom pritvoru na Bajakovu poginula trojica migranata koje je tamo pritvorila hrvatska policija. Migranti su nastradali u požaru koji je izbio u podrumskim prostorijama Policijske stanice Bajakovo, koja je u to vreme delovala kao centar za zadržavanje ilegalnih migranata.

Tužbu je podneo jedini preživeli Abdeljalil Daraibou, koji je u trenutku požara bio pritvoren zajedno s preminulom trojicom. On je, kako se navodi u presudi, pretrpeo teške telesne povrede.

„Sud je utvrdio da su policijska stanica i njeno osoblje bili loše pripremljeni za slučaj izbijanja požara te da je niz pitanja ostao neodgovoren, uprkos brzom otvaranju istrage. Posebno je bilo nedostataka u pretraživanju i praćenju pritvorenika, koji su uspeli da zadrže upaljač za cigarete i zapale posteljinu kada ih niko nije čuvao“, navodi se u obrazloženju presude.

Kako se ističe, hrvatske vlasti nisu „ispitale veoma ozbiljne optužbe podnosioca zahteva, odnosno nije bilo nikakvih pokušaja da se utvrdi jesu li postojali širi institucionalni nedostaci koji bi mogli da spreče sličnu tragediju u budućnosti.

Daraibou, koji je podnio tužbu, je marokanski državljanin.

Ovo je druga presuda protiv Hrvatske na sudu u Strazburu zbog postupanja s migrantima. U novembru 2017. godine šestogodišnja devojčica Madina iz Avganistana poginula je u naletu voza.

Ona je sa majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su s područja opštine Šid u Srbiji pokušavali da uđu na teritoriju Hrvatske, krećući se uz železničku prugu.

Evropski sud za ljudska prava je presudio da je Hrvatska u tom slučaju napravila ozbiljne propuste i da porodici devojčice treba da isplati odštetu od 40.000 evra zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Tagovi