in

Sud u Floridi ne dozvoljava devojčici (16) da prekine trudnoću, “nije zrela za abortus”

Prvi okružni apelacioni sud Floride presudio je u ponedeljak da 16-godišnja devojčica bez roditelja ne može da abortira jer nije “dovoljno zrela” da prekine svoju trudnoću.

Maloletnica, pred sudom identifikovana kao NN, živi sa rođakom i ima dodeljenog staratelja, preneo je “Biznis insajder”.

Ona je pokušala da zaobiđe zakon Floride koji zahteva roditeljsku dozvolu za abortus kod devojaka mlađih od 18 godina. Rekla je da je dovoljno zrela da donese odluku o svom reproduktivnom zdravlju, navodeći da “nije spremna da ima bebu”, da nema posao, da ide u školu i da otac deteta nije u mogućnosti da joj pomogne u njegovom odgajanju.

Devojčica je u originalnoj peticiji, kako se navodi u presudi, navela da njen staratelj nema ništa protiv da ona abortira. Sudska dokumenta takođe otkrivaju da tinejdžerka nije imala advokata da je predstavlja.

Dok je je njen navod o staratelju ispisan van date forme u obrascu, devojčica je takođe “neobjašnjivo” štiklirala polje koje ukazuje da nije zahtevala besplatnog advokata.

Sud je ukazao da maloletnica “priznaje da nije spremna za emotivnu, fizičku ili finansijsku odgovornost podizanja deteta” i da ima “opravdanu zabrinutost u vezi svoje sposobnosti da podiže dete”, ali je njen zahtev ipak odbijen.

Iako je devojčica pokazala da je “upoznata sa relevantnim razmatranjima u vezi sa prekidom trudnoće“, kako se navodi, sudija je presudio da ona nije u stanju da u dovoljnoj meri proceni “koristi i posledice” abortusa.

Prvostepeni sud je utvrdio da devojčica “nije utvrdila jasnim i ubedljivim dokazima da je dovoljno zrela da odluči da li da prekine svoju trudnoću“.

Sudija je, međutim, ostavio otvorenu mogućnost pravnog preispitivanja ukoliko tinejdžerka bude u stanju da “na adekvatan način artikuliše svoj zahtev”. Ona takođe ima mogućnost da abortira ako može da podnese pismeno odricanje od svog staratelja.

– Ovo je duboko pogrešno na toliko mnogo nivoa. Pravi vernici koji misle da je dobro zahtevati od dece da imaju decu, da misle da će to biti na korist bilo kome, su u zabludi – rekao je “Dejli bistu” advokat Hari Nelson, koji nije povezan sa slučajem.

Vrhovni sud Amerike je krajem juna poništio presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan prekid trudnoće. Tom presudom je pravo na abortus pre 50 godina legalizovano u celoj zemlji, a nakon nje će više miliona žena u zemlji izgubiti svoje zakonsko pravo na abortus.

Izvor: Blic

Mame u SAD neželjene bebe ostavljaju u sigurne kutije, a vatrogasci stižu po njih za 2 minuta