in

Stotine maturanata u Crnoj Gori dobilo nula bodova na testu iz jezika

Stotine maturanata u Crnoj Gori dobilo nula bodova na testu iz jezika

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika (CSBH), navodno zbog prepisivanja, prenose Vijesti.

Prema nezvaničnim informacijama, nulom su ocenjeni i neki đaci generacije pojedinih škola na severu Crne Gore, pišu Vijesti.

Eksterni maturski ispit iz CSBH održan je 11. aprila, a svi maturanti su radili isti test u isto vreme. Prema ranijem pisanju medija bili su u organizovani i u Vajber grupi, na kojoj su delili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita „procureli“ su ranije u javnost, prenose Vijesti.

Protest dela učenika koji su dobili nula bodova i roditelja

Deo učenika koji su dobili nula bodova iz eksternog maturskog ispita iz CSBH, navodno zbog prepisivanja, i njihovi roditelji protestovali su danas u Ispitnom centru pored Ministarstva prosvete.

Prema pisanju Vijesti oni su uputili dopis ministru prosvete Miomiru Vojinoviću da ih primi na sastanak.

„Ovde smo u Ispitnom centru radi podrške našoj deci, pozivamo sve roditelje i decu da uđu unutra, pozivamo ministra Vojinovića koji je uzeo u ruke budućnost naše dece. Nećemo napustiti Ispitni centar dok nam se ministar ne obrati“, rekla je Slađana Knežević, predstavnica roditelja učenika gimnazije sa Žabljaka.

Ona je dodala da prema informacijama koje đaci nezvanično imaju, 533 učenika su dobila 0 bodova.

„Niko ih nije opominjao tokom ispita. Telefoni su im oduzeti prije početka ispita. Crna Gora je juče doživela najveće poniženje jer je ugrožen obrazovni sistem, i generaciji 2004. su oduzeti snovi“, kazala je ona.

Reakcija ministarstva

Ministar prosvete Miomir Vojinović primio je predstavnike roditelja učenika koji su izvršili uvid u test iz crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i upoznao ih sa zaključkom Državne maturske komisije.

Kako piše u saopštenju, a imajući u vidu veliki broj zahteva učenika za uvid u test iz CSBH na maturskom i stručnom ispitu kao i interesovanje javnosti, Državna maturska komisija je održala hitan sastanak i donela sledeći zaključak.

„Preporučuje se Ispitnom centru da komisija za ocenjivanje testova iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti, ponovo vrednuje testove učenika koji nisu položili ispit iz navedenog nastavnog predmeta. Predstavnici roditelja su prihvatili predlog ministra Vojinovića i Državne maturske komisije“, kažu iz Ministarstva.