in

Stop radovima na mestu Nemačkog paviljona, ispitati lokalitet

Stop radovima na mestu Nemačkog paviljona, ispitati lokalitet

Bez obzira što su nadležni iz Ministarstva kulture saglasni kako postoje indicije da se ispod Nemačkog paviljona na lokalitetu Staro sajmište nalaze masovne grobnice, niko ne radi ništa da se radovi zaustave, a nema arheologa koji su zaduženi da prate iskopavanje, saopštio je na konferenciji za novinare narodni poslanik Đorđe Miketić.

Ministarstvo kulture je, prema njegovim rečima, krovna organizacija koja je trebalo da naloži republičkom i gradskom Zavodu za zašitu spomenika kulture da, zbog ozbiljnih indicija o masovnoj grobnici, odmah obustave radovi i da se formira komisija koja će ispitati lokalitet.

Predstavnik saveta za kulturu grada Beograda Vladimir Pajić rekao je da je Nemački paviljon već uništen i da njima ostaje samo da sačuvaju ono što je ispod njega i da postoje istorijski podaci koji govore o tome da se na tom mestu nalazi masovna grobnica iz Drugog svetskog rata.

Nemački paviljon na Starom sajmištu

Postoje i istorijski zapisi koji govore da je logor bio tri puta zatvoren tokom Drugog svetskog rata kao karantin zbog bolesti i zato je vrlo važno da Institut za javno zdravlje pošalje svoj tim koji bi u saradnji sa arheolozima odradio ispitivanja o postojanju patogena koji mogu da utiču na funkcionisanje građevisnkih radova, istakao je Pajić.

On je podsetio i investitore koliko je to važno ne samo zbog opšteg dobra nego i zbog zdravlja radnika koji rade na lokalitetu.

Pajić je pozvao Ministarstvo kulture i ostale nadležne institucije da se upute u istorijske dokaze i da ih razmotre da bi se dalji radovi Nemačkom paviljonu i njegovoj neposrednoj blizini zaustavili dok se ne izvrše arheološke i medicinske, patološke analize koje bi mogle da daju preciznije odgovore.

Ponašanje gradskog Zavoda za zaštitu kulture je katastrofalno i ovo je samo jedan u njihovih neprofesionalnih odnosa prema važnim lokalitetima u gradu i zato je neophodno primeniti neke disciplinske mere, zaključio je Pajić.

Tagovi