in

Stefanović obišao pripadnike Vojske Srbije angažovane u mirovnoj misiji u Libanu

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je pripadnike Vojske Srbije, angažovane u Sektoru Zapad multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu, a u Komandi u Nakuri sastao sa šefom misije i komandantom snaga UNIFIL general-majorom Aroldom Saenz Lazarom, saopštilo je Ministarstvo odrane.

Stefanović je upoznao general-majora Lazara sa angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU, ističući da je kontingent u Libanu od 177 mirovnjaka najveći.

On je preneo dobre utiske srpskih vojnika o uslovima smeštaja i rada u sektorima Zapad i Istok i izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa španskim i italijanskim mirovnjacima, u okviru čijih kontingenata su angažovani.

General Lazaro ukazao je na značaj posete ministra Stefanovića i upoznao ga sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u zoni odgovornosti misije i značajem aktivnosti UNIFIL.

Lazaro je naglasio da pripadnike Vojske Srbije “odlikuje izuzetan profesionalizam” i da je poseta ministra Stefanovića za njih veoma značajna podrška.

Komandant Sektora Zapad misije UNIFIL brigadni general Masimilijano Steka u razgovoru sa ministrom Stefanovićem ocenio je, takođe, da je Vojska Srbije prepoznata kao profesionalan i osposobljen partner i izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom.

“Učešće u misijama UN omogućava nam veoma visok nivo obuke i povećava interoperabilnost naše vojske”, ocenio je Stefanović i istakao da Srbija “ostaje posvećena očuvanju mira i bezbednosti” i u regionu i u svetu.

Da podsetimo, u multinacionalnoj operaciji UNIFIL u Libanu trenutno se nalazi 177 srpskih mirovnjaka, od čega glavnicu čine pripadnici pešadijske čete u Sektoru Istok i voda za zaštitu snaga u Sektoru Zapad, dok su starešine naše vojske angažovane u komandama misije.

Tagovi