in

Statusna konferencija u Haškom tribunalu protiv Stanišića i Simatovića 1. aprila

Statusna konferencija u Haškom tribunalu protiv Stanišića i Simatovića 1. aprila

Statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbednosti Srbije – Јovice Stanišića i Franka Simatovića, biće održana 1. aprila, odlučilo je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu. Stanišić i Simatović bi trebalo da u roku od sedam dana pošalju pisano obaveštenje o tome da li žele da nastave statusnu konferenciju u skladu sa Pravilnikom Mehanizma.

Prvog aprila, tačno u 10.30 h podići će se zavese u sudnici Haškog tribunala, a svoja mesta na optuženičkoj klupi će ponovo zauzeti Jovica Stanišić i Franko Simatović. Statusna konferencija, druga po redu, od kako su dva čelnika Državne bezbednosti Srbije osuđeni na zatvorske kazne, poslužiće da se vidi dokle se stiglo sa pripremom predmeta, ali i da se potvrdi da su obe strane uložile žalbu na presudu.

Podsetimo, oni su osuđeni na po 12 godina zatvora, jer su pomagali i podstrekivali zločine koji su imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, ali samo iz Bosanskog Šamca, putem činjenja krivičnih dela progona, ubistva, deportacije i nehumanih dela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne i za planiranje zločina.

Pretresno veće je potvrdilo da su se dogodili strašni zločini, u mestima koja su navedena u BiH i u Hrvatskoj, ali ne i da su ih oni naredili.

Tužilaštvo se žalilo na visinu kazne, ali i na odluku Pretresnog veća da ih oslobodi odgovornosti za pripadnost udruženom zločinačkom poduhvatu, smatrajući da se ono nije oslanjalo na relevantne i dokazane dokaze.

Odbrana koristi slične tvrdnje, ali u svoju korist. Navodi da je Raspravno veće pogrešilo u tumačenju činjenica i prava, pa je izreklo preoštru kaznu, pa traži njeno umanjenje ili oslobađanje. Do 14. marta Simatović i Stanišić imaće prilike da se izjasne o Statusnoj konferenciji, i da li će joj prisustvovati.

Prethodno je Stanišić pratio na daljinu zbog virusa korona, dok je Simatović bio u sudnici. Obojica se i dalje nalaze u pritvoru u Sheveningenu, u kome su proveli gotovo polovinu izrečene kazne.

U sudu su ranije naveli da očekuju da se odluka o žalbi na presudu bude doneta krajem juna 2023. godine, čime će ovaj proces ući u drugu deceniju.

Prvobitna optužnica je bila podignuta još 1993. godine, a suđenje je počelo 2009. godine. Prvi prvostepeni postupak je završen oslobađajućom presudom,  ali je nakon žalbi naloženo da bude ponovljeno.

Ponovljeni prvostepeni postupak je okončan prošle godine osuđujućim presudama.

Pored žalbenog procesa Stanišiću i Simatoviću pred ovim sudom preostalo je da se vodi samo još jedan postupak, suđenje pripadnicima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću.

Međutim, Srbija je blokirala taj postupak odlukom Višeg suda u Beogradu da nema osnova za izručenje dvoje radikala Holandiji, jer nisu optuženi za ratne zločine, već ometanje rada suda i uticaj na svedoke.

Iako tužilaštvo već godinama pokušava da ih dovede na optuženičku klupu i da im sudi, gotovo izvesno je da to – nikada neća uspeti.