in

Stanovništvo Kosova će se prepoloviti do kraja veka

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2022. godinu, Kosovo će do kraja veka izgubiti 50 odsto populacije.

Prema istom izvoru, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Kosovo, Jermenija, Severna Makedonija i Poljska izgubiti između 40 i 50 odsto stanovništva do kraja veka, prenosi Kosovo-onlajn pisanje prištinskih medija.

„Analiza stanja stanovništva potvrdila je da je Bosna i Hercegovina zemlja s najnižom stopom nataliteta u svetu (1,25), visokim nivoom migracija i starenja stanovništva, kao i duboko ukorenjenom rodnom nejednakošću. Do 2070. ovakvi demografski trendovi i nejednakosti dovešće do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će se demografska struktura nagnuti prema starijoj populaciji“, objasnio je predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini Džon Kenedi Mosoti.

Naglasio je da će „sektori koji su ključni za društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita, biti u ozbiljnoj opasnosti da propadnu, dok će se tržište rada suočiti s nedostatkom kvalifikovanih radnika i stručnjaka“.

Tagovi