in

Stanje u Vojsci Srbije je gore nego što je bilo pred Prvi svetski rat

Predsednik reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić izjavio je da je stanje kadrovske popune vojnih jedinica, morala i motivisanosti za izvršavanje svakodnevnih zadataka, gore nego pred Prvi svetski rat.

Antić je za Novi magazin kazao da Vojska Srbije trenutno preživljava najveći krizu kadra u svojoj istoriji.

„Nedostaje nam kadar svih profila, vojnici, podoficiri, oficiri, ali i civilna lica koja servisiraju vojsku. Samo od 2017. godine, vojsku je napustilo više od 10.000 obučenih profesionalaca svih profila. Odnos države prema vojnoj profesiji je toliko loš da ne može vojni poziv učiniti popularnim i vojsku poželjnim poslodavcem“, istakao je Antić.

Po njegovim rečima, nabavka savremenih borbenih sistema je beznačajna bez obučenog vojnog kadra koji će te složene borbene sisteme opsluživati.

“O tome u kojoj smo trenutno krizi, najbolje govori podatak da je Ministarstvo odbrane prinuđeno da pilote proizvodi kroz kurs za rezervne oficire i u njihovoj četvrtoj deceniji života. Tenk ničemu ne služi ako u njemu nema tri člana posade, a trenutno ih nema. Operativnost naše vojske je daleko od one koju Ministarstvo odbrane prikazuje javnosti”, ocenio je predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Na pitanje Novog magazina zašto vlast poslednjih godina insistira na kupovini naoružanja i na istoku i na zapadu, Antić je rekao da u sistemu odbrane ne postoji strategiju razvoja i opremanja, “već se mešaju babe i žabe”.

“Danas se naoružanje i oprema za našu vojsku nabavlja i kupuje stihijski, bez ikakvog plana i mišljenja struke koja je potpuno skrajnuta. Pre par godina, u mandatu ministra Vulina, Ministarstvo odbrane izmenilo je odredbe Zakona o Vojsci Srbije, koje uređuju ovlašćenja za donošenje odluke o nabavci naoružanja i vojne opreme. Do tad, godinama unazad, o tome šta će vojska nabavljati od opreme i naružanja, odlučivala je struka oličena u Vojnotehničkom savetu, kojim je predsedavao načelnik Generalštaba. Upravo je ovaj stručni organ Generalštaba bio najveća prepreka da trgovci oružja narodski rečeno ‘uvaljuju’ vojsci sve i svašta bez ikakvog plana i stvarne potrebe”, objasnio je Antić.

Dodao je da je ove godine za sistem odbrane izdvojeno skoro 1,12 milijardi evra, a “niko nije obrazložio za šta su ta sredstva potrebna i kako će se potrošiti”.

“Civilna kontrola vojske poslednjih godina uopšte ne postoji. Ministarstvo odbrane nikome ne polaže račune u pogledu trošenja milijardi iz budžeta. Činjenica da su nabavke koje sprovodi sistem odbrane uglavnom poverljive, nesporno stvara i povoljno tlo za zloupotrebe i mahinacije sa budžetskim sredstvima”, naglasio je on.

Antić je rekao da 80 odsto profesionalnih pripadnika Vojske Srbije prima platu na granici prosečne i ispod prosečne plate u Srbiji.

“Primera radi, jedan zastavnik sa 25 godina, efektivne službe koji ne službuje u trupi, nego radi npr. u nekom sektoru Ministarstva odbrane, ima platu 54.000 dinara. Bez namere da vređam bilo koju profesiju, mnogi pripadnici Vojske Srbije imaju manje plate nego čistačice u EPS”, kazao je Antić.

On je naveo i da 44 odsto vojnih stambenih interesenata nema rešeno stambeno pitanje, a njih 37 odsto nema adekvatno rešeno stambeno pitanje.