ŠTA SE DEŠAVA, MISTERIOZNA BOLEST POKOSILA AGENTE CIA! Pentagon sumnja da su njihovi agenti napadnuti energetskim oružjem i da iza svega stoje Rusija i Kina!

ŠTA SE DEŠAVA, MISTERIOZNA BOLEST POKOSILA AGENTE CIA! Pentagon sumnja da su njihovi agenti napadnuti energetskim oružjem i da iza svega stoje Rusija i Kina!

Brojni agenti CIA koji se nalaze na zadacima u „više prekomorskih lokacija“ vratilo se u Sjedinjene Države kako bi potražili pomoć. Oni su prijavili simptome koje u SAD tretiraju kao „Havanski sindrom“.

Reč je o misterioznoj, iscrpljujućoj bolesti za koju se smatra da je već pogodila veliki broj američkog osoblja od 2016. godine.

Novi incidenti dogodili su se od januara do marta 2021. godine, potvrdila su tri izvora.

U mnogim slučajevima prijavljenio je da je bolest napadala iznenada, kao i da je agentima bila potrebna hitna medicinska evakuacija.

Misteriozni napadi digli su na noge i Demokrate i Republikance, jer je sve više napada na američke zvaničnike – pre svega na diplomate, obaveštajce i vojno osoblje.

Ti napadi podstakli su istrage u CIA, Stejt departmentu i Pentagonu.

Bela kuća navodi da je u toku „aktivna istraga“, kao i da Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) od početka koordinira napore da utvrdi ko je odgovoran za to, kao i da osigura da oni koji su pogođeni dobiju odgovarajuću negu.

– Trenutno ne možemo da se govorimo o detaljima, ali to ostaje prioritet i Vlada SAD će sve učiniti da stvar istera na čistac.

I republikanski i demokratski senatori i kongresmeni nedavno su izrazili frustraciju zbog CIA, posebno zbog onoga što vide kao zamagljivanje obima i težine problema čije je postojanje poznato godinama.

Senatori su tražili da službenici CIA koji su možda ućutkali agente koji su prijavili da im je loše iz „nepoznatog razloga“ odgovaraju.

– Gotovo pet godina bili smo svesni izveštaja o misterioznim napadima na osoblje vlade Sjedinjenih Država u Havani, Kubi i širom sveta. Čini se da se ovaj obrazac napada na naše sugrađane koji služe našoj vladi povećava – navode oni .

Pojedinci koji su pogođeni „Havanskim sindromom“ prijavili su niz neuroloških simptoma, uključujući vrtoglavicu, bolove i pucanje u uhu, mučninu i jake i uporne glavobolje.

Utvrđeno je da neki pate od traumatske povrede mozga (TBI). Sindrom je dobio ime po prvim poznatim slučajevima bolesti, kada se 2016. i 2017. godine razbolelo više od desetak američkih diplomata i obaveštajnih službenika na Kubi.

Procena NAU, koja je na zahtev Stejt departmenta napravila istragu i rezultate objavila krajem prošle godine navodi da je najverovatniji uzrok simptoma „usmerena, impulsna, radiofrekventna energija“.

Iako se smatra da ruska vlada stoji iza incidenata, američka vlada nije dala nikakve dokazeza te tvrdnje.

Neki američki zvaničnici neformalno su za to okrivili i Kinu, gde su se 2018. godine američke diplomate razbolele od sličnih simptoma.