in

Šta je Krivokapić poručio, a šta smo čuli s TV-a

Ovih dana svaka izgovorena reč u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija mora posebno da se pojašnjava, jer je svako tumači na svoj način. Crnogorski premijer najpre je rekao da se moguća zabrana okupljanja ne odnosi na ceremoniju ustoličenja, već na najavljeni kontra-skup, a potom Krivokapić dodatno pojasnio i da na Cetinje neće ići jer je, kako je rekao, premijer koji misli na javni interes. A potpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić kaže da ne želi sukobe, ali da ultra antisrpska politika u Crnoj Gori ne može da prođe.

Dok u pet do 12, u Cetinjskom manastiru miruju zvona, crnogorski premijer prinuđen je da na sva zvona objavi na koga je mislio kada je pomenuo moguću zabranu okupljanja na Cetinju.

„Zabrane ustoličenja neće biti. Zbog, ko zna iz kojih razloga, netačno prenesene informacije i radi pune istine, želim da informišem javnost da sam (na današnjoj konferenciji za medije) pomenuo mogućnost zabrane skupa na Cetinju kao krajnju meru, ne misleći na ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je odgovornom i mudrom odlukom Mitropolije svedeno na javnosti poznatu meru, već na najavljeni kontra-skup, i to, ponavljam, kao krajnja mogućnost, ukoliko bezbednosne procene ukažu na tu potrebu“, napisao je na Tviteru Zdravko Krivokapić.

Najavljena u živom programu kao poslednja, izjava crnogorskog premijera, pročitana je i ovako:

„Neću na ustoličenje mitropolita Joanikija, jer sam obećao ambasadorima, a možda ćemo morati i da zabranimo SPC da sve to organizuje, to je rekao crnogorski premijer“, pročitala je vest novinarka Pinka.

„Mislim da se mitropolit Amfilohije verovatno sada okreće u grobu. Kada bi mogao da čuje ono što izjavljuje Krivokapić, a on je došao upravo na krilima crkve“, rekao je potpredsednik SNS Aleksandar Šapić.

Krivokapić je u autorskom tekstu za Vijesti dodatno pojasnio da iako je, kako je napisao, duboko srcem na Cetinju, tamo 5. septembra neće ići, jer je njegova obaveza da bude premijer koji misli na javni interes. A u daljoj analizi situacije u Crnoj Gori, potpredsednik naprednjaka poručio i da mu tenzije teško padaju, da se nada da sukoba neće biti, ali je i zaključio da mu deluje da se Đukanovićev DPS danas ponaša, kao, kako je rekao, Tuđmanov HDZ ili oni Alijini u Bosni 90-tih.

„To je jedna ekstremistička antisrpska politika, to čak nije ni ultranacionalističko, to je ultra antisrpska politika, koja ne znam gde će da dovede, može da priča ko šta hoće, ultra antisrpska politika u Crnoj Gori ne može da prođe“, dodao je Šapić.

Ustoličenje je sve manje versko, sve više političko pitanje. Mitropolit Joanikije i crnogorsko sveštenstvo su još od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti dovedeni na politički teren, poručuje novinarka nedeljnika Vreme Jelena Jorgačević.

„Vi ako analizirate govore mitropolita Joanikija i ostalog crnogorskog sveštenstva, vi vidite da im ta pozicija ne prija više i koliko se stalno pozivaju na sekularno društvo, jer su u situaciji kada je strašno potrebno balansirati zarad dobrobiti društva, svaka prejaka reč izaziva neverovatne tenzije i to vidimo, tako da ja mislim da je njihova potreba da se oni od toga distanciraju a ne da dalje ulaze u političku arenu“, navela je Jorgačević.

Predsednik Crne Gore i predsednik Srbije još nisu odlučili hoće li se 5. septembra pojaviti na Cetinju.

Srpskog ministra policije trenutno više zanima odgovor na pitanje koje Vulin sam postavlja: ako bude nereda na Cetinju, hoće li policija Crne Gore morati da upotrebi silu protiv Đukanovićevog obezbeđenja i da li će u tom slučaju on pozvati NATO u pomoć, a za nerede optužiti Vučića?