in

Šta će šefica nemačke diplomatije poručiti Srbiji

Šta će šefica nemačke diplomatije poručiti Srbiji

U trenutku kada čitava Evropa gleda ka Ukrajini, zvanični Berlin se, ipak, odlučio na prvu posetu regionu u postmerkelovskoj eri. Uoči obilaska Sarajeva, Prištine i Beograda, nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok poručuje da Zapadni Balkan neće biti prepušten uticaju Rusije. Daćemo sve od sebe da sačuvamo dobre odnose sa Nemačkom, kaže predsednik Srbije.

Hoće li nemački kišobran pod koji je čelična kancelarka primila srpskog predsednika otvorenim držati i čelična ministarka? Uoči dolaska Berbokove, Vučić je, za razliku od nekih ranijih vremena, škrt na rečima – kaže biće to važni razgovori.

„Mi ćemo dati sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom i smatramo da put u EU jeste važan za nas, a kakvi će razgovori biti, o tome mogu da govorim kad se razgovori završe“, rekao je on.

Pre nego što su razgovori i počeli šefica nemačke diplomatije ocenjuje da je ukrajinska kriza dokaz da Evropa mora strateški da investira u svoju dugoročnu bezbednost – za Berbokovu današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je, kako kaže, dragocen.

“Moramo otvoreno reći da smo mnoge od tih zemalja poslednjih godina razočarali i zapostavili. Na ovaj otvoreni bok guraju se akteri kao što je Rusija, koji nemaju nikakav interes za evropskom budućnosti i ne prezaju od toga da nerešene konflikte ponovo podstaknu. Putujem sada na Zapadni Balkan da bih saslušala šta ljudi tamo sada od nas očekuju, ali i da im jasno stavim do znanja da mi taj region u srcu Evrope nećemo prepustiti uticaju Moskve”, kazala je nemačka ministarka.

“Ono što može da se očekuje od nemačke ministarke spoljnih poslova je da će tražiti da Srbija napravi veći otklon u odnosu na Rusiju, što ne mora nužno da podrazumeva neki sisitem sankcija kakav trenutno primenjuju zapadne zemlje, ali se može očekivati da taj odabir strana bude dosta eksplicitniji i jasniji nego sada”, smatra spoljnopolitički analitičar Dimitrije Milić.

Kažu da se nova vlada u Berlinu i vašingtonska administracija sada potpuno poklapaju u kritikama Beograda po pitanju Rusije, Kosova i BiH. Nedavno je predsednik Vučić o novoj postavci nemačkih saveznika na čelu sa kancelarom Šolcom, govorio nemerkelovskim rečnikom.

“Olaf Šolc je vrlo ozbiljan političar, što nažalost više ne mogu da kažem za sve političare u Nemačkoj. To sam do juče mogao da kažem za sve političare u Nemačkoj, sad više ne mogu i Nemačka se promenila”, govorio je Vučić.

Vlast u Srbiji već neko vreme ima problema u komunikaciji sa nemačkim Zelenima koje predvodi upravo Analena Berbok. Kažu da je pragmatična, da joj je Zelena agenda glavna preokupacija, da bi Rusiju i Kinu držala što dalje od Unije i da je uvek za saradnju u okviru NATO. Hoće li biti štap ili šargarepa? Danke ili aufiderzen?