in

Srpsko prisvajanje dubrovačke književnosti nikakvo, žive u iluziji

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da u Srbiji prema dubrovačkoj književnosti “vlada konstanta kulturnog prisvajanja šleperskog tipa” i da je dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti.

“Na sigurnom smo. Budimo ponosni što neko to želi, a da ne može. Poistovećenje Srba s dubrovačkom književnosti i istorijom je nikakvo. Neka žive u iluziji. Mi ne pokušavamo prisvojiti Stefana Lazarevića ili Stefana Dečanskog. Budite i hladni, pomalo i oholi”, poručio je Dubrovčanima predsednik Milanović povodom praznika svetog Vlaha i Dana Grada u sredu na svečanoj sednici dubrovačkog Gradskog veća u Pozorištu Marina Držića, javlja N1 u Hrvatskoj.

Također je rekao kako mnogi Hrvati identitetom potiču iz BiH, a da se tamo događa nešto što nije dobro niti vodi prema dobrom.

“Hrvatski politički narod treba našu podršku i solidarnost. Godinama smo slušali tuđe prekore, ultimatume, želje i pozdrave, a mi smo strpljivo i krotko radili svoj posao. A sad, potpuno svesni tko smo, imamo pravo civilizovano postaviti zahteve i iskazati stav. Onaj ko na to nije spreman, ne koristi državu kako je treba koristiti”, poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je rekao i kako u krizi treba biti odgovoran i polako gledati prema kraju te poželio uspjeh u korištenju sredstava Europske unije, a sve ostalo je tema za stalnu raspravu i oprez.

“Europske vrijednosti su od Portugala do Estonije i slične, ali i različite. U toj različitosti možemo osigurati pristojan građanski život. Dobro je da su ideološke razlike u Hrvatskoj možda i manje nego što su ikada bile. Zato od vlasti očekujem da se svojim i zajedničkim upravlja pošteno, a da se novac ne koristi za vlastite interese, da se bude strog prema sebi i prostoru kojim se upravlja”, rekao je Milanović.

Tagovi